Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

DNA na hraní

Genetici dokáží zjistit, že váš otec pochází z Kavkazu, že máte v genech hudební sluch a ještě vám kus DNA vyskládají z barevných kamínků jako náramek. A proč? Jen tak. Rekreační genetika je tu čistě pro zábavu.

Karel Janský je odborník na počítače a tak také vypadá. Má svetr, sedí v pražské kavárně a před sebou má notebook. Jeho příbuzní před třemi tisíci lety žili v Dolním Sasku a prodávali bronz. To zjistil, když si nechal udělat analýzu DNA.

Pan Janský již osm let shromažďuje historické dokumenty a dělá rodokmen své rodiny. Našel už čtyři tisíce svých příbuzných.

„Stálo mě to už strašného času a peněz. Ale nemůžu se zastavit, každou mezeru potřebuju vyplnit,“ vysvětluje svou badatelskou vášeň. Ve svém hledání v archivech a matrikách došel až do roku 1510. Pak ale nebylo kde dál pátrat, starší záznamy jsou vzácné. Takže si pan Janský objednal genograf, analýzu DNA, která odhaluje původ člověka. „Doufal jsem, že mě to posune ještě někam dál,“ říká. A vyšlo to.

Když se DNA pražského počítačového odborníka porovnala s kostrou nalezenou před časem v Lichtenštejnské jeskyni blízko Hannoveru, nebylo pochyb. Byl to předek pana Janského.

Z tohoto praotce zbyla už jen hromádka kostí v hromadném pohřebišti, pana Janského však shledání přesto potěšilo. „Dostat se takhle hluboko do minulosti, to je pro genealoga úplný sen. Historickými metodami by to nikdy nebylo možné. Analýza DNA nám otevírá nové možnosti,“ říká Janský.

Pátrat po svých předcích a zrekonstruovat svůj rodokmen, o to se dnes snaží řada rodin. A…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].