Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Cena za uran

Předminulý pátek přiletěl do Niamey, hlavního města Nigeru, pětadvacetiletý Francouz Vincent Deloroy, aby se druhý den zúčastnil svatby svého kamaráda. Oba přátelé večer zamířili do restaurace. Před sebou měli už jen pár hodin života. Do podniku totiž vtrhla skupina ozbrojenců z maghrebské odnože al-Káidy, Francouze donutila nastoupit do aut a zmizela v africké noci. Po hodinách jízdy únosce dostihla letka bojových vrtulníků z francouzské vojenské základny v Burkina Fasu. S jediným rozkazem: zlikvidovat je. Což se také stalo. Bohužel i uneseným nešťastníkům.

Už to stačí

Na celé akci jsou překvapivé dvě věci. Tou první je rychlost, jakou francouzská vláda i prezident na událost zareagovali. Lze se proto domnívat, že scénář protiteroristické operace ve stylu „ať to stojí, co to stojí“ musel být pro takový případ připraven již delší dobu. Nahrává tomu i druhá skutečnost, jež prosákla z francouzského generálního štábu.

Oficiálně sice vojáci operaci označili za nezdařilou, neboť občany země se zachránit nepovedlo. Podle týdeníku Le Point však na generálním štábu ve skutečnosti vládne spokojenost. Vysoký důstojník to časopisu potvrdil slovy: „Zpráva byla teroristům jasně doručena. Už to stačí! Pokud něco takového provedete i v budoucnu, dostaneme vás a zlikvidujeme i za cenu životů nevinných lidí.“

Tak radikální vzkaz teroristům západní svět nezná. V tomto směru zatím platila…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].