Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bojíš se tmy?

Irka Claire Keeganová (1968) patří mezi autorky, které na český knižní trh uvedla Kniha Zlín. Před dvěma lety vydala její povídkovou knihu Modrá pole a nyní vychází samostatně novela Třetí světlo, jen o málo delší než nejrozsáhlejší povídka z předešlé knihy. To však není žádná diskvalifikace: v literatuře platí spíš vnitřní než vnější rozsah, spíš koncentrace než rozprostraněnost.

Rodiče odloží malé děvčátko k příbuzným na irský venkov. Děvčátko neví, jak dlouho tu má zůstat či zda se vůbec někdy vrátí domů. Situace je nejasná i pro čtenáře, neboť vypravěčem je přímo dívka. Co na několika prvních stranách vypadá jako stereotyp opuštěného dítěte, to Keeganová záhy obrací. Holčička se u svých příbuzných ocitá v láskyplnějším a tolerantnějším prostředí, než na jaké je zvyklá z domu. S úžasem a s jistým smutkem promíseným s radostí zjišťuje, že všude na světě se před spaním nemusí klečet a noční počurávání nezavdává důvod k výčitkám. A velmi ponenáhlu Keeganová odkrývá další fasety: příbuzným se kdysi utopil chlapeček, jejich péče o děvčátko je čímsi tragická. Když holčičku vezmou do města, známí se na ně dívají se smíšenými pocity.

Třetí světlo je působivé zhruba dvěma věcmi. Zaprvé tím, jak Keeganová evokuje vnímání a pocity malého dítěte. „Bojíš se tmy?“ ptá se holčičky její opatrovnice. „Chci jí říct, že se bojím, ale bojím se jí to říct,“

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].