Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

HORŠÍ NEŽ AL-KÁIDA
RESPEKT 48/2010

Článek přesně popisuje realitu v českých politických stranách. Já osobně jsem do ODS vstoupil před rokem a půl a mohu potvrdit, že se jedná o mimořádně neprostupnou strukturu. Uzavírání místních buněk a hloupé výmluvy, proč nepřijímat nové členy, jsou na denním pořádku. Lokální kmotrové o novou krev nemají sebemenší zájem. U moci se tak udržují i neschopní jedinci, kteří neprošli žádným skutečným výběrem. Místní politické strany jsou zcela personálně vyprázdněné. Obrovskou moc a finanční toky tak ovládá pouze hrstka členů.

Ve skutečnosti právě malé a prázdné strany jsou příčinou veškerých negativních jevů v české politice. Právě z nich se totiž rekrutují veřejní představitelé do všech pater politiky. Ve státech s lepší úrovní demokracie je ve stranách v poměru k počtu obyvatel daleko více lidí. Je dobře, že pan Kundra na tento fenomén upozornil. Česká média řeší pokleslost naší politiky ze všech stran, avšak málokdy se dostanou ke skutečné příčině jako výše zmíněný text.

Druhou stranou mince je neochota Čechů stávat se členy stran. Do stran se dostat lze a jako straník tak významně zvýšit svůj vliv na politiku. V ČR se bohužel usadila kultura demonstrací, petic a kavárenských diskusí. Nespokojené lidi s nápady ale potřebujeme uvnitř politických stran, nikoli vně. Jedině s novými lidmi ve stranách můžeme mít i novou politiku.

Jan Pilař, Praha

S PUTINEM V POSTELI / ANKETA
RESPEKT 49/2010

Případ WikiLeaks je nebezpečný, ale neměl by mít vliv na americkou zahraniční politiku. Ta by měla být určována jinými skutečnostmi.Na všechna ministerstva zahraničních věcí přicházejí dnes a denně podobné depeše. Diplomatické zprávy obsahují analýzy a soudy jejich autorů a je otázkou, které z nich mají zásadní vliv na zahraniční politiku dané země.

Není rozhodující, že informace unikly vzhledem k jednání amerického státního občana a že šíření je v rukou Evropanů. Jde o Spojené státy. Evropa veřejnou diskusí tento útok umocňuje. Podobný únik informací se přece může stát i jiné demokratické zahraniční službě. Vytváří to dojem o americké zahraniční politice jako o politice pokrytecké vůči všem. Poukazuje na USA jako na velmoc, jež hraje dvojí hru a není s to ani zabezpečit své informace.

Evropou a v naší vlasti má znít jednoznačný odsudek protiprávního úniku informací. Bohužel nezní. Věc se diskusí o obsahu zpráv dostává tam, kde ji autoři úniku chtěli mít – budí pochybnosti. Západ má naopak ukázat, že nepochybuje, že drží pohromadě a že jeho soudržnost úniky informací není možné nahlodat.

Mám za to, že jsme ve jménu práva na informace, svobody slova v reakci jako západní demokracie selhali. Míra odsouzení neodpovídá vážnosti útoku. Je jasné, že v případě WikiLeaks nejde o ozbrojený útok. Nejsme v době studené války. Svět se změnil a změnily se i hrozby. Právě proto máme čelit šíření antiamerikanismu a být razantní proti úniku podobných zpráv. Takto získané zprávy nejsou tématem seriózní diskuse.

Cyril Svoboda

MÁM PENÍZE NA TO BÝT PROTI
RESPEKT 49/2010

Ráda bych se ohradila proti trapným charakteristikám historických věd a mé osoby včetně vulgárních interpretací mých výroků (v článku Mám peníze na to být proti), které mají šanci stát se směšnotragickým bestsellerem v české vědecké obci. Poprvé v životě jsem si přála, aby Respekt měl množství čtenářů menší než malé. To jediné by snad mohlo zabránit tomu, aby ve zdejší společnosti nadlouho zůstal zakořeněn obraz nositelů grantů Evropské výzkumné rady jako zpovykaných pseudocelebrit typu Paris Hiltonové, oblečených v bizarním kostýmu Johanky z Arku české historiografie.

Bylo by nemístné psát, že vám a vašemu časopisu děkuji za tuto propagaci mé osoby. Doufám nicméně, že tato událost přispěje k tomu, aby články o humanitních vědách nadále publikovaly ve vašem časopise osoby k tomu kompetentní.

S milými pozdravy Pavlína Rychterová

MALÁ LAMPA, VELKÁ BUDOUCNOST
RESPEKT 47/2010

V textu se píše: „halogenové žárovky … by spotřebovaly 300 wattů za hodinu“. Připomeňme látku středoškolského učiva – watt je základní jednotkou výkonu, jednotkou práce je joule, případně kWh. Výkon znamená, jaká práce je vykonaná za určitý čas. Je to jako rychlost v. vzdálenost. Neboli – žárovka spotřebovává 300 W. Za hodinu pak spotřebuje 0,3 kWh. Tvrdit, že spotřebovává 300 W za hodinu, je jako tvrdit, že auto ujelo za hodinu 100 km/h. Je to detail, ale pro někoho s minimálním přírodovědeckým vzděláním na úrovni „bushismu“. Třeba jako že se v Mexiku mluví mexicky.

Tomáš Rektor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].