Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Začátek konce

Co způsobí velké koalice ve velkých městech

V hlavním městě se odehrává významné jednání s celospolečenským dopadem. Praha totiž svým způsobem určí, jak bude vypadat politika v příštích letech – vznikne koalice ČSSD a ODS? Pokud ano, Česko se změní.

Pro dva miliony

Vždy když se blíží spojenectví těchto velkých stran, vyrojí se věty jako, že se chodník nezametá ani zleva, ani zprava, takže není třeba hledět na politické rozdíly. V mnoha městech dokonce politici říkají, že programy všech stran jsou z většiny stejné, tak proč se hádat? Pokud tomu tak je, proč strany nerozpustit a nezrušit tak nákladnou a otravnou kampaň?

Hledat ideové rozdíly mezi kandidátkami na vesnici by zřejmě bylo malicherné, ale pokud má město nad deset tisíc obyvatel, je to už politika. A pakliže mluvíme o městech nad sto tisíc obyvatel, to už je v českých poměrech velká politika – jedná se tu o miliardových investicích, využití výnosů z daní, bytové politice, stavbě obchvatů, podpoře kultury, bezpečnosti atd.

Jsme blízko unikátní situaci, kdy ve čtyřech největších městech v Česku (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň) mohou vzniknout velké koalice ODS a ČSSD. Jen podotkněme, že se tu jedná o téměř dva miliony sto tisíc obyvatel, takže nejde o marginální projekt. Zasáhne pětinu obyvatel, a to jsme ještě nepočítali menší města, kde už velká koalice vznikla. Tady už dochází k nepříjemnému smazávání rozdílů mezi stranami, k matení voličů a svým způsobem popírání smyslu voleb.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].