Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Ekonom pravičák?

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Je člověk s ekonomickým vzděláním pravičák, nebo levičák? Často se objevuje klišé, že všichni ekonomové inklinují k liberální pravici. Je zajímavé, že moderní makroekonomie zdědila více z Keynese než z klasiků. Mezitím ovšem stačila flirtovat s Miltonem Friedmanem. Světonázor ekonomie je stále živá věc.

Ekonomové se škatulkují od té doby, co byli vynalezeni. Meteorologa nebo lékaře nikdo do škatulí netlačí, filozofy a sociology ano. Možná je to důkazem, že ekonomie je společenskovědní obor a neschová se před tím ani sebevětší hradbou matematiky a statistiky. A to, co se týká společnosti a člověka, bývá často rozlišováno na pravicové a levicové, pokud tedy nejde o žlučník.

Ekonomové se škatulkování úzkostlivě brání, pokud se ovšem nedali na kariéru v politice. Rozlišují mezi pozitivní a normativní ekonomií. Pozitivní ekonomie popisuje svět, normativní sestra říká, jaký by měl být. Pokud si ekonomové nechtějí hrát jen na archeology a popisovat historii, nemůže být ekonomie čistě pozitivní. Praktická ekonomie se rozhodování nevyhne. A to je pořádné břemeno, zvláště pokud se musí rozhodovat o lidech. Je lepší mít vyšší daně a solidárnější stát, nebo tlačit na osobní zodpovědnost i za cenu občasných osobních tragédií? Ekonom archeolog může ze šuplíku vylovit příklady, kdy se to přehnalo na tu či onu stranu, a pomoci tak vyloučit extrémně špatná rozhodnutí. Když se ovšem jedná o relativně normální situaci, musí ekonom praktik…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].