Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Neexistující muž

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jestli se něčemu dá říkat noční můra, tak faktu, že vás někdo zatkne za špionáž, a aniž by vám ji prokázal, zamíříte na jedenáct let do vězení. Přesně to se stalo ruskému vědci Igoru Suťjaginovi v roce 1999.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V některých zemích je evidentně stále podezřelé, když pracujete pro zahraniční, a zejména pak západní firmu. Když pak nějaký policista potřebuje vykázat úspěšnost a polepšit si tak v platových tabulkách, prostě si najde obětního beránka.

To se může stát všude. Pak je ale nutné mít justiční systém, který je schopen odhalit, že chybějí jakékoli důkazy. I to se v tomto konkrétním případě zpočátku dařilo, pak si ale prostě vyšetřovatelé našli svého soudce, kterého nezajímala fakta, nýbrž zadání – odsuďte ho. Drobný muž se tak na dlouhá léta ocitl ve vězení, která jsou považována za jedna z nejhorších na světě. Nikdo jeho protesty neposlouchal, jako by přestal existovat.

Igor Suťjagin si sice nakonec nemusel odsedět celých patnáct let, ale to jen proto, že byl vyměněn v mediálně proslulém „obchodu“ mezi Spojenými státy a Ruskem, kdy na východ zamířili špioni Moskvy a na západ údajní špioni Washingtonu a Londýna.

Tím však těžkosti pana Suťjagina nekončí. Svoboda je totiž draze vykoupena vyhoštěním a nemožností se vrátit domů do vlasti, kde má rodinu. Dostal se do situace, kdy se ruské úřady tváří, že jej vlastně neznají. Nemá se tedy na koho obrátit, aby mu pomohl dotáhnout odvolání do zdárného konce.

Nabízí se samozřejmě otázka, proč by měl člověk stát o návrat do země, která se k vám takhle zachovala, a navíc o vás očividně nestojí. Odpověď najdete v rozhovoru na straně 42.

Pokud vás svět justice zajímá i z trochu lehčího úhlu pohledu, můžete si o něm přečíst v rubrice Od věci, kde Petr Třešňák zpovídá soudního přísedícího Michala Biskupa. Ten nabízí poněkud netradiční pohled na práci „neprofesionálních“ soudců, které chce současný ministr spravedlnosti zrušit, aby stát ušetřil na výdajích. Text najdete na str. 72.

Závěrem bych vás rád informoval, že naše redakční řady rozšířila investigativní a politická novinářka Ivana Svobodová, která dosud působila v časopise Týden.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

ERIK TABERY

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2010 pod titulkem Editorial: Neexistující muž