Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Moje volba

Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Jako chemik nepochybuji o tom, že při výběru partnera hraje chemie důležitou roli. Přesto jsem skeptický k seznamovacím agenturám typu Chemistry.com nebo ScientificMatch.com, které hledají vhodné partnery na vědecké bázi, pomocí psychologických dotazníků a s využitím genetické informace. Myslím, že „partnerská chemie“ je mnohem složitější než ta laboratorní a zahrnuje faktory, které se vymykají exaktnímu přírodovědnému popisu. Byl by však možný vědecký výběr vhodné politické strany v nadcházejících volbách? Probíhající volební kampaň působí ještě mnohem iracionálněji než proces chození chlapců s děvčaty. Přesto se pokusím uvést několik rozumových kritérií, jimiž se ve volbách snažím řídit.

Prvním kritériem jsou pro mě minulé činy. Snažila se strana řešit dlouhodobé problémy, jako je transformace ekonomiky z montování na vývoj nových technologií, usilovala o udržení životní úrovně a sociálního smíru při stárnoucí populaci, zasazovala se o ochranu přírody a klimatu? Nebo byla politika strany spíše pokračováním partikulárních ekonomických zájmů firem jinými prostředky? Nejlepší je přitom se podívat, jaké zákony předkládali a jak hlasovali v minulém období její poslanci.

Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Pavel Jungwirth • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Druhým kritériem je životopis představitelů strany. Jsou to lidé, kteří něco dokázali a nyní dávají své schopnosti do služeb společnosti, nebo je pro ně politika záchrannou sítí před nezaměstnaností,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].