Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Paroubek for President

Jiří Paroubek se chce stát prezidentem a dost možná se jím stane. Cestu na Hrad mu má otevřít očekávané vítězství ČSSD ve volbách na konci května. Síly kolem samotného Paroubka jsou už napřeny na jediný cíl.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Tohle se jen tak nevidí. Obvykle politici naříkají nad nepředvídatelností svých kolegů i protivníků a lamentují nad tím, jak nikomu nevidí do hlavy. V tomto případě se však zdá, jako by si v hlavách vzájemně četli jak v otevřených knihách.

To, že má šéf sociálních demokratů zálusk na prezidentské křeslo, považují tuzemští politici napříč stranami za hotovou věc. „Každý to ví a není o tom potřeba diskutovat – pokud by vyhrála levice, tak Jiří Paroubek tu příležitost určitě nepustí,“ říká lidovecký místopředseda sněmovny a lídr KDU-ČSL na Vysočině Jan Kasal. „Myslím, že je v tom velice čitelný. Nejprve se chce dostat k moci, a pak jako své další angažmá vidí kandidaturu na prezidenta,“ dodává Jan Bauer, lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji. Sociální demokraté to nijak nevyvracejí. „Je to velmi, velmi pravděpodobné,“ říká pražský poslanec ČSSD Miroslav Svoboda. „Byť je to samozřejmě podmíněno úspěchem ve volbách.“ Středočeský hejtman David Rath už před rokem v rozhovoru pro deník Právo řekl: „Udělám vše pro to, aby za čtyři roky ČSSD uspěla a měla svého prezidenta. A tím prezidentem by měl být Jiří Paroubek.

Oficiálně ovšem strana na téma kandidáta do prezidentských voleb mlží. Jak ale ukazuje pozornější pohled do novinových archivů, všeobecné srozumění, že bude usilovat o křeslo hlavy státu, přiživuje sám Jiří Paroubek …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].