Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Vaše dopisy

JESLE V ČASE NEČASE

RESPEKT 7/09

Jesle za desítky miliard korun?

Autor článku mylně informuje, že „sociální ministerstvo chce svobodu jen pro bezdětné“. Dedukuje tak ze snahy otevřít debatu o barcelonských cílech, podle kterých by mělo mj. do roku 2010 chodit do jeslí 33 procent dětí. Ministerstvo ovšem nezpochybňuje právo jednotlivých zemí zřizovat si počty kolektivních předškolních zařízení podle libosti. Existují i jiné pohledy na svět a není vhodné dirigovat státy pomocí kvót. Otevřít diskusi je legitimní, zvláště pokud ČR nebyla při tom, když se barcelonské cíle v roce 2002 přijímaly.

Barcelonské cíle splní v příštím roce pouhých pět zemí z 27. Existuje lepší důkaz o nereálnosti podobných projektů, které navíc nejsou právně vymahatelné? V ČR by splnění tohoto závazku znamenalo zřídit jesle pro zhruba 100 tisíc dětí. Vzhledem k měsíčním nákladům zhruba 15 tisíc korun na jedno dítě by ročně provoz těchto zařízení dosáhl 18 miliard korun. Zajistit jejich dostupnost by znamenalo při průměrné obsazenosti klasických jeslí 30 dětí postavit kolem 3200 těchto zařízení. Náklady na výstavbu a vybavení těchto zařízení by se pohybovaly mezi 20–30 miliardami korun.

Poptávka po nich je u nás navíc daleko nižší. V zemích, kde je vysoké procento nejmenších dětí v těchto zařízeních, je vykoupeno velmi krátkou rodičovskou dovolenou – maminky jsou tedy nuceny vracet se do práce i touto zákonnou „motivací“. Touto cestou nechceme jít.

Nabídkou nových služeb péče o děti v menších kolektivech chceme napravit osmiletou nečinnost vlád ČSSD, jelikož předškolních zařízení je skutečně nedostatek. Zároveň nabídneme maminkám s dětmi zvýhodněné částečné pracovní úvazky. Nepovažujeme zároveň za vhodné finančně znevýhodňovat ty rodiče, kteří zůstanou s dětmi doma, zvláště pokud je rodinné prostředí z hlediska péče o nejmenší děti nejvhodnější.

Jiří Sezemský, vedoucí oddělení styků s veřejností Ministerstva práce a sociálních věcí ČR

CO DRŽÍ SVĚT POHROMADĚ

RESPEKT 6/09

Dvojí hodiny v tomtéž místě

Názor vyslovený Janem Paloušem v uvedeném rozhovoru o dilataci času je věcně chybný. Nejde o zdánlivý děj a nesouvisí se synchronizací času, protože dvakrát porovnáváme dvoje hodiny v tomtéž místě. Čas na letících hodinách plyne pomaleji při cestě libovolným směrem. Jestliže tedy jedny hodiny stojí (v inerciálním systému) a druhé letí od nich tam a zas zpátky, pak při setkání uplyne na pohybujících se hodinách kratší doba než na stojících. Plyne to ze speciální teorie relativity a v letadle se uplatní i obecná relativita (letící hodiny jsou ve slabším gravitačním poli).

Doc. Jan Obdržálek, Ústav teoretické fyziky Matematicko-fyzikální fakulty UK v Praze

UPŘESNĚNÍ

V tématu „Cesta na začátek“ o Charlesi Darwinovi a jeho teorii evoluce v minulém čísle Respektu vypadl během krácení jeden z citačních zdrojů.

Jde o skvělou popularizační knihu pro děti Strom života od Petra Síse.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].