Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Zpátky do Hanoje, ňoumové

Politici a úředníci jako by si teprve „za pochodu“ začali uvědomovat, že česká města se mění a že se nikdo moc nezabývá tím, jak v nich žijí ty desítky tisíc nových obyvatel, z nichž mnozí neumějí slovo česky a zažívají obrovský kulturní šok. A už vůbec ne tím, co by se stalo, kdyby snad prosperita skončila a přišla krize a propouštění.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Na tyhle pražské starousedlíky dnes spoléhají podvedení vesničané. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Na tyhle pražské starousedlíky dnes spoléhají podvedení vesničané. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

O zemi, do které přiletěl, nevěděl téměř nic. Měla to vyvážit jedna základní informace: je to země zaslíbená. A tak když pětadvacetiletý Tien vystupoval z letadla na ruzyňském letišti, měl pocit, že stojí na začátku něčeho podstatného, něčeho, co mu promění život k lepšímu. Udržoval si ho ještě několik týdnů, když pracoval u pásu v jedné plzeňské továrně. Pak přišlo propouštění…

Teď postává na vrátnici vietnamské tržnice SAPA v Praze a rozpačitě čeká, zda mu tady někdo poradí, pomůže sehnat práci a bydlení. Má s sebou veškerý svůj majetek složený ve středně velkém zavazadle. Peníze mu nezbyly téměř žádné. Doma ve Vietnamu mu zůstal dluh přes deset tisíc dolarů. Je to řádově deset jeho ročních platů.

A tak ví s jistotou jen jedno: domů se vrátit nechce a nemůže. Spolu s ním postává na vrátnici několik dalších lidí, jejichž příběh se liší jen v detailech. Zejména v sobotu jich sem přicházejí desítky. A po celé zemi jich už jsou tisíce.

Ministerstvo vnitra ve své ještě nezveřejněné analýze varuje, že nezaměstnaní cizinci budou představovat stále větší bezpečnostní riziko. A navrhuje, jak je dostat ze země. Lidé z praxe a neziskových organizací připomínají, že se teď naplno ukazuje, že dovoz cizinců tu byl v posledních letech především neřízeným byznysem polomafiánských pracovních agentur a uplacených úředníků. A navrhují změny zákonů. Krize se stává příležitostí k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].