Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Citová investice

Když přijde na bankovní dům velký problém, jedna z prvních věcí, které se zbaví, je výtvarné umění. Přestává se nakupovat do bankovních sbírek, vázne spolupráce s galeriemi, v nejhorším se rozprodávají léta střádané kolekce. Všichni se zatím tváří, že se zas tak moc neděje. Ale děje se.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Akvizice? Minimálně na rok jsou utlumené. (Pavel Lagner v Galerii České pojišťovny) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Akvizice? Minimálně na rok jsou utlumené. (Pavel Lagner v Galerii České pojišťovny) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Jste na mizině, ale v sejfu máte Malevičův Černý čtverec. Právě v takové zvláštní situaci se ocitla ruská banka Inkombank, když zkrachovala. Obraz v aukci prodala za milion dolarů. Kupec díla, šéf firmy Norilsk Nickel Vladimir Potanin, se mohl chlubit tím, že Rusku zachránil jeden z nejcennějších výtvarných klenotů, který by jinak skončil v nějaké zahraniční sbírce. A Inkombank měla o pár dluhů méně.

To bylo před deseti lety, kdy Rusko zasáhla finanční krize. Teď k nám dorazila ta celosvětová. České banky zatím nekrachují ani nemají v sejfu žádného Maleviče. Nicméně situace je obdobná: když přijde na bankovní dům velký problém, jedna z prvních věcí, které se zbaví, je právě výtvarné umění. Přestává se nakupovat do bankovních sbírek, vázne spolupráce s galeriemi, v nejhorším se rozprodávají léta střádané kolekce. Všichni se zatím tváří, že se zas tak moc neděje. Ale děje se.

Pokračování nejisté

Je to takový otravný rituál: na tiskové konferenci se představí sponzor výstavy, řekne pár slov o tom, jak je hrdý, že ji podporuje, a nastane rozpačité ticho, protože všichni jsou zvědaví na expozici. Předminulý čtvrtek v Galerii Rudolfinum nastala změna. V době, kdy všichni dávají od umění ruce pryč, totiž UniCredit Bank síni věnovala milion korun. Udělala to sice pomocí směšně předimenzovaného šeku, nicméně potlesk auditoria byl velký tak akorát.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 58 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].