Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Do republiky dorazilo světlo z Betléma a udeřily mrazy. Podle demografů skončil v Česku sedmiletý baby boom. Noviny informovaly, že generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen jednal v Moskvě s ruskými vládci o válce v Afghánistánu. Český vzdušný prostor začala hlídat letadla Severoatlantické aliance AWACS. Vlekaři a provozovatelé zimních areálů odstartovali lyžařskou sezonu.
Obratem jim pošleme podklady a jejich připomínky budeme brát v potaz, odpověděl šéf poradců ministra životního prostředí Daniel Vondrouš na otázku tisku, jak jeho úřad naloží se žádostí pacifického státu Mikronésie účastnit se debaty o modernizaci české elektrárny Prunéřov, která je největším producentem skleníkových plynů v Česku a již mikronéská vláda považuje za jednoho z možných viníků zatopení Mikronésie zvýšenou hladinou oceánů v hrozící klimatické katastrofě. Pro nezájem lidí o koupi nového auta zrušila automobilka Škoda svým zaměstnancům z divize Fabia pracovní pátky. Agentury zaznamenaly celosvětový růst akcií vyprovokovaný zprávou, že krachujícímu ropnému emirátu Dubaj půjčil deset miliard dolarů sousední emirát Abú Dhabí. Ministr financí Eduard Janota nepodal demisi, o které uvažoval poté, co hlasovací koalice komunistů a sociálních demokratů ještě o dvanáct miliard zvýšila už tak rekordní schodek Janotou navrhovaného rozpočtu na příští rok.
Budu pokračovat, ale uvědomuji si, že přes naše politické struktury není šance nic zásadního změnit, řekl Hospodářským novinám ministr o svém rozhodnutí. Sparta prohrála doma 0:3 s Kodaní. Vyšlo najevo, že Írán má přesnou raketu, která donese bomby až do Evropy. Průzkum agentury Eurobarometr odhalil, že většina českých občanů očekává, že příští rok bude hůř. Evropská unie se rozhodla zlepšit katastrofální stav znalosti cizích jazyků v Čechách a uvolnila čtyři miliardy korun na jazykové kurzy pro 800 tisíc Čechů. Nezdražili kapři. Pardubické divadlo oslavilo sto let existence. Kvůli kouření marihuany v bojových pozicích byli odvoláni z Kosova a propuštěni z armády čtyři čeští profesionální vojáci mise KFOR.
Salám, pro který Poláci žádají ochrannou známku, se jmenuje kabanosy, ale na poměrně významném místě v žádosti je napsáno kabanos; u kelbasy mysliwskiej je zase rovnou překlad lovecký salám, což už mi jako překlep nepřipadá vůbec, vysvětlil tuzemskému tisku český europoslanec za lidovce Jan Březina, proč volá po českém zablokování polské žádosti o ochrannou známku na uzeniny. „Čeká nás velká válka s Českem. O salám,“ napsal v souvislosti s Březinovými aktivitami polský list Dziennik, jehož redakce se odvážila pochybovat o notoricky známé pravdě, že „lovečák“ je český vynález. Vláda přidala sociálně slabým na bydlení. Uplynulo dvacet let od chvíle, kdy zemřel Andrej Sacharov, a média upozornila, že pietní připomínky v Moskvě se nezúčastnil žádný z oficiálních představitelů Ruska. Novým šéfem útvaru speciálních činností a utajovaných operací české policie se stal někdejší důstojník StB Zdeněk Laube. Zemřel Paul Samuelson.
Sám si beru tu knihu do ruky s určitým chvěním, protože jsem hovořil upřímně a otevřeně, odpověděl tajemník prezidenta Václava Klause Ladislav Jakl na otázku reportéra deníku MF Dnes, který se ho u příležitosti vydání Jaklových pamětí Rocker na Hradě dotázal: „Pracujete pro Václava Klause přes dvanáct let, nebude pan prezident o vaší knize říkat: Proboha, co to ten Láďa zase říká?“ Tři sta učitelů demonstrovalo v Praze proti svým nízkým platům. Soutěž na prodloužení pražského metra o čtyři stanice za 19 miliard korun vyhrály firmy Metrostav a Hochtief. Ministerstvo průmyslu spustilo firemní burzu pro obchody s přebytečnými chemikáliemi. Noviny přetiskly zprávu, že pro potřeby školního dějepisu seškrtala vdova po ruském spisovateli Alexandru Solženicynovi Souostroví Gulag na pětinu.
Moje známá mi říkala, že nepotřebuje na Vánoce žádné dárky, protože jí úplně stačí, že se vrací Slunce. Vánoce mají svůj charakter proto, že toto mytické drama, zdali se Slunce vrátí, v člověku způsobuje vánoční pocit, odpověděl geolog a myslitel Václav Cílek na otázku deníku Právo „Jak vnímáte Vánoce?“. Do kin přišel Avatar.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 52/2009 pod titulkem Minulý týden