Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Deset českých zpráv

Deset českých zpráv, které by vás neměly minout

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

„Tento návrh zákona je vlastně jakýmsi závěrečným zlatým hřebem v naprostém vymazání vládního protideficitního balíčku.“
Místopředseda ODS Petr Nečas o finální verzi státního rozpočtu na příští rok

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Sněmovna se pře o rozpočet

ODS hrozí odmítnutím státního rozpočtu na příští rok. Klíčovým tématem sporu mezi pravicí a levicí jsou návrhy ČSSD v rozsahu asi 12 miliard korun. Sociální demokraté odmítli plánované snížení platů ve veřejné sféře o čtyři procenta. Chtějí také zvýšit přímé platby zemědělcům a příspěvek poskytovatelům sociální péče. Ve hře je i 13. důchod. Peníze hodlá ČSSD brát v jiných rozpočtových kapitolách, zhruba polovička by se promítla ve větším schodku, odhadovaném už dnes na 163 miliard.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Začal proces Savoy

U soudu se minulý týden začala projednávat kauza Savoy – před Obvodním soudem pro Prahu 1 stanuli, skryti před zraky veřejnosti, bývalý pracovník rozvědky

Petr Bakeš

a bývalý policista

Jiří Dvořák

, kteří jsou obviněni, že se podíleli na úniku nahrávky ze schůzky hradního kancléře Weigla a lobbisty Šloufa před loňskou volbou prezidenta.

Soudci chtějí větší nezávislost
Soudcovská unie ČR usiluje o nový model správy justice. Cíl je jasný – větší nezávislost na ministerstvu spravedlnosti. Řešením by podle prezidenta unie Tomáše Lichovníka mohla být jedenáctičlenná nezávislá nejvyšší rada soudnictví rozhodující o obsazení vedoucích postů na soudech. Unie zároveň požádala ministryni Danielu Kovářovou o zveřejnění pravidel, na jejichž základě ministerstvo dosud funkcionáře vybírá. To je dnes podle soudců často netransparentní a zpolitizované.

Prasečí chřipka postupuje
V Česku zemřelo již 22 lidí s prasečí chřipkou, z toho 14 během uplynulého týdne. Většina pacientů trpěla chronickým onemocněním srdce nebo plic, u čtyř pacientů však nebyla uvedena žádná vedlejší diagnóza, u dalších čtyř lidí ministerstvo zdravotnictví uvádí jako vedlejší diagnózu obezitu. Ministerstvo uklidňuje občany, že rozšíření infekce odpovídá běžným chřipkovým onemocněním, a motivuje k očkování chronicky nemocných osob. Do země mezitím dorazilo 167 tisíc očkovacích dávek. Velká část lékařů a sester však vakcínu odmítá, látka podle nich není dostatečně kvalitní.

Gripeny opět bez viníků
Policie ukončila vyšetřování korupce při pronájmu stíhaček Gripen. Podobně jako na počátku tisíciletí detektivové konstatovali, že při obchodu schváleném kabinetem Miloše Zemana v roce 2002 se uplácelo, viníky však nelze usvědčit. Čerstvě skončené vyšetřování ještě prověří kontrola, kterou obratem nařídila nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Zkorumpované sčítání

Miliardový tendr na technické zabezpečení sčítání lidu zadaný Českým statistickým úřadem je podezřelý z toho, že je šitý na míru jen jedné firmě a provází ho korupce. Šéf softwarové firmy Unicorn Vladimír Kovář oznámil Hospodářským novinám, že mu kdosi v létě nabízel za 20 milionů korun hlasy dvou členů výběrové komise. Přidal se k němu šéfporadce premiéra

Vladimír Mlynář

, který měl podle vlastních slov už v září v ruce dokument upozorňující na podezřelé okolnosti tendru a seznámil s jeho obsahem vedení statistického úřadu. Ti přesto tendr nechali běžet. Premiér

Jan Fischer

své bývalé podřízené z úřadu vyzval, aby tendr prošetřili nebo rovnou zastavili.

Odškodnění za vyhazov
Do závěrečného čtení jde návrh zákona na odškodnění lidí, kteří přišli v období mezi lety 1948 a 1990 z důvodu komunistické perzekuce o práci. Mělo by se jednat o příspěvek zhruba 2500 korun měsíčně. Podmínkou pro získání nároku na příspěvek by měl být ověřený opis osvědčení o mimosoudních rehabilitacích, týkat by se měl asi 3100 jeho držitelů a přibližně 500 vdov a vdovců. O žádostech bude rozhodovat Česká správa sociálního zabezpečení.

Náhubek beze změn
Takzvaný náhubkový zákon se opět dostal do sněmovny. Ministr pro lidská práva Michael Kocáb navrhoval upravit jej tak, aby soudy mohly rozlišovat mezi právem na soukromí a právem na svobodu projevu. Úprava nakonec neprošla, zablokovali ji poslanci ČSSD.

Kontroly v Plzni pokračují
Kontroly na plzeňské právnické fakultě přinesly další výsledky: větší či menší nedostatky nalezla kontrolní komise u více než třetiny ze 124 dosud prověřovaných rigorózních prací, chybí také téměř všechny protokoly o přijímacím řízení. Tyto informace potvrzují, že na fakultě vládl chaos a podporují i podezření ze záměrné manipulace.

  • Autor: ČTK
• Autor: ČTK

Natálka doma

Dvouapůlletá

Natálie Siváková

, popálená po žhářském útoku, byla minulou středu propuštěna z nemocnice. Je to poprvé, kdy v Česku přežilo tak malé dítě natolik rozsáhlé popáleniny. Soud s obviněnými by měl začít příští rok na jaře.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/2009 pod titulkem Deset českých zpráv, které by vás neměly minout