Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Další fronta: euro

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Hlavní ekonom EBRD Erik Berglof prohlásil, že ti, kdo spěchali do eurozóny, přestáli krizi hůře než ti, kdo si podrželi vlastní měnu. Takže Klausovi táborité už slaví: pravda se ukázala!

Spíše se ukázalo, že i šéf čehokoli může zjednodušovat a házet různé věci do pytle.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

1. Na srovnání euro-neeuro versus krize je prostě příliš brzy. Krize naplno vypukla před čtrnácti měsíci. Srovnávat navíc musíme srovnatelné. Takže tak leda Česko se Slovenskem, možná Slovinskem. A nejdříve tak za dva roky. Vážně si někdo myslí, že když je odhadovaný pokles HDP v letošním roce na Slovensku o jedno procento nižší než v Česku, je to nějaký důkaz něčeho?

2. Je potřeba srovnávat srovnatelné. Být v přípravné fázi na přijetí eura a být uvnitř eurozóny jsou dvě ÚPLNĚ různé věci.

3. Berglof je Švéd a Švédi jednak v eurozóně nejsou a jednak jejich bankovní sektor je a bude postižen katastrofální situací v pobaltských ekonomikách. Baltové (stejně jako třeba Maďaři) si půjčovali horem dolem v cizí měně, ale snaha dostat se do eurozóny (tvrdší boj s inflací a vyšší úrokové míry než v eurozóně) je pouze jednou z několika příčin tohoto jevu. Kdyby byli Baltové už uvnitř, je to něco úplně jiného, než když zůstali vně s pevným kurzem.

4. Vážně si v České republice myslíme, že odhadovaný pokles hospodářství o 4,4 procenta v letošním roce je nějaký důkaz toho, jak dobře nám to bez eura jde?

5. Polsko v eurozóně není a jako jediná země v Evropě se úplně vyhnulo recesi. Jenže: Polsko je velký trh a tamější ekonomika je méně propojená se světem, než je ta česká. Recesi v Polsku bylo také zabráněno za cenu obrovského růstu deficitu.

6. Je jasné, že do eurozóny lze vstoupit dobře i špatně – s příliš tvrdým kurzem, s příliš měkkým kurzem i s dobře odhadnutým kurzem. To je to podstatné, co je v delší časové řadě třeba srovnávat.

7. Bankovní sektor v Česku je stabilní, to ale s eurem nebo neeurem nesouvisí.

Je zajímavé, že naše největší průmyslová firma (Škoda Auto) euro od vlády žádá už dlouho a že zatím není slyšet hlasy nějakých svazů výrobců a vývozců, které by se radovaly ze zvýšené volatility a obtížné předvídatelnosti kurzu koruny za poslední rok a půl. O to hlasitější jsou ideologové a demagogové. Asi nemohou vystát, že se euro drží docela dobře a společná měna se v krizi nerozpadla.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 46/2009 pod titulkem Další fronta: euro