Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Neviditelná ruka

Vím, že ví, že vím, že ví….

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Dnes se opět podíváme na to, jak by měli lidé (nejen) na finančních trzích myslet. A zda tak skutečně myslí. Já vím, že už víte správnou odpověď, ale postupně.

Pro to, abyste vydělali svou investicí, např. nákupem zlata, nestačí jen správně odhadnout, jak se ekonomika bude vyvíjet (a jaký to bude mít dopad na cenu zlata). Musíte odhadnout i to, co si o tom myslí ostatní. Proč? Protože jestli budete mít na trhu všichni stejný názor na ekonomiku, potom v sobě cena obchodovaného zlata předpoklad o vývoji ekonomiky již zahrnuje (a tedy v budoucnu dál neporoste).

David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
David Navrátil • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Musíte tedy přemýšlet i o tom, co si myslí ostatní. A protože předpokládáme, že jsou všichni racionální, tak ostatní dělají to samé (přemýšlí o tom, co si myslíte vy). Proto musíte přemýšlet o tom, co si myslí, že si myslíte… A takto musíte postupovat hlouběji a řetězec uvažování natáhnout, dokud nedospějete do rovnováhy. Skutečně musíte?

A jsme u druhého testu. Žádáme lidi, ať vyberou číslo od 0 do 100. Vítězem je ten, který vybere číslo, jež bude nejblíže dvěma třetinám průměru vybraných čísel. Předpokládejme, že si myslím, že v průměru lidé vyberou 27. Proto odpovím 18 (dvě třetiny z 27). Jinými slovy přemýšlíte, co si ostatní myslí. A ti by měli dělat to samé. Tohoto testu se zúčastnilo více než 1000 lidí.

Potvrdil test, že lidé přemýšlejí v rámci celého řetězce? Maximální číslo, které by lidé měli uvést, je 67 (dvě třetiny ze 100). Nicméně byly i odpovědi vyšší než 67 (dokonce i 100!). Takže někteří nemyslí vůbec. První číslo, kde se sešlo více odpovědí, bylo 50. Tito lidé si hlavu moc nepotrápili: „0 až 100, uprostřed je 50“ a šmytec. Větší skrumáž byla u 33. To jsou ti, kteří si mysleli, že většina nebude moc uvažovat (většina vybere 50 a šmytec). Nejvíce lidí vybralo 22: to jsou ti, kteří si mysleli, že ostatní si vyberou 33, protože tito ostatní si budou myslet, že většina vybere 50. Kde by se odpověď měla správně usadit, kdyby došlo k plnému sledu kroků? Na nule. Nicméně tuto soutěž byste vyhráli, kdybyste přemýšleli, že většina lidí si bude myslet, že ostatní uvažují, řekněme, velmi jednoduše (22).

Proto jsem na začátku napsal, že už vím, že víte správnou odpověď. Protože vím, že víte, co si myslím o racionalitě na finančních trzích.

Autor je hlavní ekonom České spořitelny.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].