Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Hýbeme se kupředu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

S opoziční zimbabwskou političkou Trudy Stevensonovou o vtipkování s Mugabem, o africkém umění odpouštět a o významu české ambasády

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Vloni v Zimbabwe během volebního násilí organizovaného lidmi prezidenta Roberta Mugabeho zemřelo přes sedm set lidí, desítky tisíc přišly o své domovy. Uplynulo už přes půl roku od chvíle, kdy Mugabe a opoziční lídr Morgan Tsvangirai usedli do společné vlády. Co se od té doby v Zimbabwe změnilo?

Hlavně skončilo to násilí, to je zásadní změna, je mír, v zemi už nevládne strach. V obchodech je zase zboží, děti a učitelé se vrátili do škol. Nikdo, kromě pár militantů, se nechce vrátit ke konfrontaci z minulého roku.

Morgan Tsvangirai nedávno v rozhovoru pro britský deník Guardian řekl, že si s Mugabem, který vlastně roky ohrožoval jeho život, povídají i o svých rodinách a občas spolu vtipkují, většinou o politice. Jak se cítíte, když tohle říká? Přece jen spousta vašich známých byla Mugabeho lidmi zavražděna nebo mučena.
Nezapomínejte, že třeba mě před pár lety nezmlátili Mugabeho, ale Tsvangiraiovi příznivci, a to proto, že patřím k jiné frakci strany. Oba, Mugabe i Tsvangirai, řekli, že se během minulých měsíců konečně poznali a že si teď víc věří. Předtím spolu roky nemluvili, teď vzniká určitá míra vzájemného respektu. Mě osobně to těší, protože vím, že se musíme posunout pryč od konfrontace,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].