Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

NERV a Skandinávie

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Tři členové NERV – Michal Mejstřík, Miroslav Zámečník a Tomáš Sedláček – se vydali do Finska, aby zkoumali tamější ekonomickou a fiskální politiku. Povídání o Finsku se neslo závěrečným vystoupením NERV.

Jen opravdový zabedněnec může a priori odmítat Skandinávii. Pro ideology je sice symbolem vysokých daní a socialismu, ale na všech indexech konkurenceschopnosti se Skandinávci vyskytují na nejvyšších místech. Státy evropského severu jsou považovány za skvělé místo pro byznys. Každá skandinávská země má něco. Finové a Švédové investují do vědy a technologií, Dánové se například chlubí svým pružným pracovním trhem. Tamějšímu systému se říká „flexicurity“ a jde o kombinaci pružného pracovního trhu a sociálního zabezpečení. Jedním ze společných jmenovatelů skandinávských zemí je to, že poskytovatelem sociálních jistot je stát, nikoli firmy.

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Důležité ale je, že skandinávské politiky jsou postaveny na hledání a budování konsenzu všech mainstreamových politických stran. Ve Skandinávii si osvojili kulturu dialogu, spolupráce a postupného hledání řešení na základě diskuse. Příklad: politické strany mohou válčit o výši konkrétní daňové sazby nebo poplatku, nikoli o její (jeho) existenci. V Česku se Skandinávii nepřiblížíme ani o milimetr, dokud naše politická scéna bude stát na polarizaci a konfrontaci a na tom, že oba hlavní politické tábory se vzájemně portrétují jako největší a nepřijatelné zlo. Česká politika stojí na principu pokusu o zničení nepřítele, to je jedno z hlavních dědictví sovětského systému (hledání vnitřního nepřítele), které si s sebou neseme.

Věc druhá je boj s korupcí. V protestantských společnostech Skandinávie prakticky neexistuje korupce, která, jak známo, v Evropě narůstá směrem na východ a na jih. Tím nechci tvrdit, že se s korupcí u nás nedá nic dělat. Dá. Už proto, že ležíme v pomyslném středu.

A ještě jedna věc: když si čtu ve zprávě „nerváků“ o dlouhodobých finských strategiích a prioritách ve vědě, výzkumu a školství, slyším hlas Valtra Komárka z počátku 90. let. Pokud se říká, že kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, a kdo je jím ještě ve třiceti, nemá rozum, pak je zajímavé, že v Česku to pro mnohé platí obráceně. Byly doby, kdy se u nás tvrdilo, že špičkové technologie nemá cenu podporovat a že vyvážení kamení a pokácených stromů je stejně hodnotné a právoplatné.

Každý den nový Audit Jana Macháčka na www.respekt.cz.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].