Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Tvář

Míč je kulatý jak setnutá hlava

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V Holešovicích vystavuje Douglas Gordon, globální hvězda současného videoartu

Vizáží i bonmoty připomíná fotbalového rowdieho. Před vernisáží retrospektivy, kterou mu v Praze připravila galerie DOX, prohlásil potetovaný svalovec s vyholenou hlavou, že „svět celebrit je na hovno“ a sám jako hvězda vidí jedinou svou výhodu v tom, že dostane jakýkoli lístek na fotbal. Ale zdání klame: skotský výtvarník Douglas Gordon (1966) má introvertní povahu a pod maskou tvrdého chlápka se ukrývá citlivý kluk, jakých má současné umění hodně málo.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Červená karta

Takhle si

Zinedine Zidane

sobotní odpoledne nepředstavoval. Přes hodinu se nedostal do hry, kazil přihrávky, vztekal se. Jeho Real Madrid prohrával s Villarealem až do sedmdesáté minuty, pak ale francouzský záložník přihrál Ronaldovi na vyrovnávací gól a vzápětí sledoval, jak Salgado otáčí na konečných 2:1. Jenže Zidane neudržel nervy, napadl protihráče a dostal červenou. Běžný zápas španělské ligy dnes patří mezi klíčové kousky současného umění. V roce 2005 totiž Zidane nehrál jen před vyprodaným kotlem, ale taky před sedmnácti kamerami pod režisérským vedením Douglase Gordona.

Všechny objektivy se přitom soustředily jen na Zidana: výsledný film Zidane: portrét 21. století nakonec nevypráví ani tak o fotbale jako o jedné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].