Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt - Despekt

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

RESPEKTNeústupnost Radima Jančury

Neústupnost Radima Jančury slaví úspěch – ministerstvo dopravy vypíše výběrové řízení na provozování části rychlíků. Je to první konkurz tohoto typu, protože dosud ministerstvo uzavíralo dohodu pouze s Českými drahami. Zlom zřejmě přinesla právě Jančurova nabídka, že je do dvou let schopen provozovat polovinu rychlíků za podmínek výhodnějších pro stát a příjemnějších pro cestující. Jančura na monopol Českých drah útočil už několikrát – hodlal provozovat vlak mezi Prahou a Ostravou nebo regionální linky na Liberecku. Oba projekty sice nakonec vzdal, nicméně jejich význam vidí v tom, že postupně tlačily ministerstvo k vypsání výběrových řízení.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

DESPEKTPragmatismus squatterů

Squatteři vyhnaní z vily Milada se stěhují do tří volných bytů domu v centru Prahy nedaleko náměstí Republiky. Jejich mluvčí si pochvaluje, že majitel domu s nimi jednal „jako rovný s rovnými“ a ukázal, že „nesdílí konformní představy šedého průměru české veřejnosti“. To zní ještě snad trochu squattersky. Celková bilance nicméně příliš na nezávislé nekonformní anarchistické hodnoty nevypadá: majitel domu vyšel squatterům vstříc díky intervenci ministra

Michaela Kocába

, jeho developerská firma má navíc za sebou skandál při stavbě hotelu v Praze, při níž zbourala část historického domu a dostala za to pokutu přes milion korun.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 28/2009 pod titulkem Respekt - Despekt