Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Glosa

Milada a karaoke

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V berlínském Mauerparku se každou neděli odpoledne koná karaoke. Chlapík sundá z nosiče kola reproduktor s notebookem a několik hodin baví stovky lidí tím, že jim zdarma nabízí možnost zazpívat si na halfplayback. Někdo se zavlní do rytmu nové Anastacie, jiný sáhne po Stounech, další přidá nějakou lidovku. Každý se krátce představí a každý má velký úspěch. I ti, co se pohybují ještě hůř, než zpívají.

Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan H. Vitvar • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Zábava se většinou protáhne až do setmění, a pak karaoke vystřídá nějaká kapela, která zapne naftový agregát a co nejhlasitěji skrz aparaturu vykřičí svůj pohled na svět. Berlín je otevřené město, ne ale natolik, aby mohly elektrické kytary mezi činžáky kvílet i po desáté večerní. Proto každou neděli do Mauerparku přijíždí zelený anton s nápisem Polizei. A ten pro člověka navyklého na české poměry nabízí nezvyklou podívanou.

Policajt si ještě v autě sundá pásek s pistolí, želízky, obuškem, kasrem a dalšími symboly toho, že svou zákonnou převahu nad okolím může vyjádřit i jinými prostředky než jen slovními. Dokonce si nechá v autě i čepici, strčí si ruce do kapes a k muzikantům a jejich posluchačům si vykračuje, jako by se vlastně zas tak nic nedělo, jako že si jde jen tak přátelsky popovídat. Stačí mu zhruba pět minut, aby je přesvědčil, že musejí přestat, byť mají pocit, že jsou zrovna v nejlepším. Jak by asi dopadl, kdyby na ně vystartoval v „plné polní“?

Na tento obrázek jsem si vzpomněl při sledování internetového přenosu vyklízení pražského squattu Milada, kdy mezi demonstranty, podporující lidi sundávané ze střechy budovy, přijely jeden, dva, tři, čtyři, pět, nevím kolik vlastně, antonů a z nich vyskákala zásahovka vyzbrojená jako na bitvu se sparťanskými ultras. Jestli měla do situace vnést klid, tak to byl stejně dobrý nápad jako hasit oheň benzinem. Když pak Michael Kocáb i za této situace vystresované squattery na střeše přesvědčil, aby z ní slezli a šli svůj alternativní přístup k životu řešit k ministerskému stolu, byl to husarský kousek s rukopisem někdejšího odsunovače sovětské armády z území Československa, kterému jsem v tu chvíli prominul i rozpuštění Pražského výběru.

Jak to bude s lidmi z Milady dál, je těžké odhadovat. Ale ten, kdo proti nim v úterý řídil policejní zásah, by si měl zajet do Berlína. Mají tam pěkný Mauerpark a každou neděli odpoledne se v něm koná karaoke.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].