Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

POSLEDNÍ VOJÁK JDE DO PRAHY
RESPEKT 24/09 
Letcovy zážitky
Jsem bývalý člen československého letectva RAF v Anglii a se zájmem jsem četl váš článek o „posledním“ vojákovi Otto Wagnerovi. On se alespoň vrátil do Prahy s francouzskou slávou.
Já jsem v roce 1945 čekal s osmi dalšími letci v Manstonu, abychom letěli do svobodné Prahy, ale kdepak. První den byla mlha v Kentu, druhý den byla mlha ve střední Evropě. Třetí den jsme konečně letěli do Prahy, tam již ale bylo dva dny po přehlídce. O další tři dny později jsem zažádal o demobilizaci na ministerstvu národní obrany.
Čtyři roky poté jsem se objevil v Holandsku a cestoval na holandské nákladní lodi do Austrálie. Abych ten okruh kolem světa skončil – v roce 1952 jsem cestoval lodí Queen Mary z New Yorku do Southamptonu a nastoupil k jedné komoditní firmě v Londýně, kde jsem zůstal přes třicet let, než jsem odešel do penze. Donedávna jsem byl pokladníkem Svazu letců svobodného Československa.
Karel Schick, plukovník letec ve výslužbě, Kent, Velká Británie

OPRAVA
V minulém čísle v článku Český sen z Hanoje jsme chybně uvedli křestní jméno českého velvyslance ve Vietnamu Michala Krále. Jemu i čtenářům se za chybu omlouváme.

ZMĚNA FUNGUJE
V čísle 2122/2009 jsme uvedli inzerát „Změna funguje“ upozorňující na příznivý vývoj čtenosti Respektu po změně jeho podoby na podzim roku 2007. Reklama obsahuje chybu v podobě neodpovídající výšky sloupce číslo 3 vzhledem k ose Y. Za tuto chybu, která vznikla nedopatřením, se vám omlouváme. Správnou podobu grafu uvedeme v čísle 27.
Redakce

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].