Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Přáli byste si, aby vaše děti vyrůstaly v České republice?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

NGUYEN SON TUNG

student Matematicko-fyzikální fakulty UK

Česká společnost sice ještě není úplně zvyklá na různorodost a cizí kultury, ale čeští lidé jsou tolerantní a mírní, takže soužití cizinců a Čechů se určitě zlepší. K tomu je ale potřeba více dialogu a otevřenosti, aby se to urychlilo a aby si lidé z obou stran více porozuměli. Ale jinak, koneckonců Češi mají nejlepší pivo a české dívky jsou nejkrásnější a české školství je otevřené všem, takže žít a vyrůstat v takovémto prostředí je určitě příjemné. Takže bych byl rád, aby zde moje děti mohly vyrůstat, až je jednou budu mít.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

THU HA NGUYENOVÁ

studentka České zemědělské univerzity v Praze

Zatím nejsem rozhodnutá, jestli já sama zůstanu v Čechách, nebo se vrátím do Vietnamu. Ještě bych se chtěla podívat do jiných zemí a není vyloučeno, že bych tam mohla zůstat. Každopádně bych byla radši, kdyby moje děti vyrůstaly v Čechách než ve Vietnamu, a kdybych bydlela jinde než v ČR, tak tam. Český školský systém je lepší než vietnamský, škola není náročná a děti se nemusejí od rána až do večera učit a učit, chodit na doučování a nemít žádný volný čas na zábavu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

BINH HUYNH

člen Česko-vietnamské společnosti

Ano, přál bych si, aby moje děti vyrůstaly v Česku. Důvodů je více: přiletěl jsem do Česka v roce 1982 jako sedmnáctiletý student. Prožil jsem tu celé své mládí a mám k této zemi silný citový vztah. Moje rodina je tady zabydlená a pevně věříme, že naše druhá generace bude nemalým přínosem české společnosti. Podle mého názoru by čeští politici měli udělat změnu v zákoně, aby Vietnamci mohli získat české občanství snadnějším způsobem, aby nejenom cítili, ale i věděli, že jsou tady doma, a projevovali větší loajalitu vůči této zemi. Bohužel v poslední době jsem začal o svém přání pochybovat kvůli sílící xenofobní náladě, která se projevuje i u některých politiků.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

VIET PHAN

student Elektrotechnické fakulty ČVUT

Z mého pohledu je důležité brát v potaz budoucí vyhlídky pro založení rodiny, ať už se nacházím v ČR nebo ve Vietnamu. Jestli to budou Čechy, pak už záleží na mnoha faktorech, jak se imigrant v nové zemi vypořádá s diskriminací, sociální izolací a finanční nejistotou. Pokud sám nedokáže tyto překážky překonat, bylo by nezodpovědné vystavovat těmto výzvám i své budoucí potomky. Jelikož žiju v Čechách už od svého dětství, považuju tyto problémy za minoritní a při rozhodování se budu přiklánět ke kvalitnějšímu školství, zdravotnictví a právu na svobodu slova. Pragmaticky není moc důvodů mluvících proti ČR, kromě ztráty kulturních kořenů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2009 pod titulkem Anketa: Přáli byste si, aby vaše děti vyrůstaly v České republice?