Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

ANKETA: Bylo dobré zvát autoritářského prezidenta Lukašenka na pražský summit EU?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

TOMÁŠ DUB

poslanec ODS, člen zahraničního výboru

Alexandra Lukašenka bych na summit EU nezval. Legalizujeme tím jeho pozici jako vůdce Běloruska. Je typickým diktátorem. Své zemi škodí a lidé trpí politickým útlakem. Jeho pozváním ztrácíme kredit u běloruských demokratických sil. Nakonec pozvání sám ani nepřijal a posílá za sebe vicepremiéra, což ukazuje, že je sice schopen lavírování v diskusi s demokraciemi, ale že zároveň na své vůdčí pozici v Bělorusku dál trvá. Umožnil bych ale obyčejným Bělorusům snadné cestování do Evropy i studium na našich školách. To je totiž nejférovější, nejsnazší a nejúčinnější vývoz demokracie, jaký umíme udělat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

TATIANA ANIKINOVÁ

nezávislá ruská novinářka žijící v Praze

Odpověděla bych ano i ne. NE, pokud to budeme posuzovat měřítky tradiční morálky a etiky. Pan Lukašenko byl se svými postoji k politickým právům a svobodám v očích západních demokracií dlouhou dobu vyvrhelem. A pochybuji, že navzdory jeho minulým činům, po tolika letech jeho autoritářské vlády, konečně a upřímně dospěl k porozumění univerzálním hodnotám. ANO, proč ne? Když strpíme, že se evropští vůdci musí setkávat a mluvit s mnohem odpornějšími osobami… Řekla bych, že to pozvání je pochopitelné jako gesto politického pragmatismu.

 

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

JAN HAMÁČEK

poslanec ČSSD, člen zahraničního výboru

Politika izolace se ukazuje jako špatné řešení. Nefungovala na Kubě ani v Iráku, nefungovala ani nikde jinde na světě. Politika izolace možná měla své opodstatnění před sto lety, ale v dnešním globalizovaném světě je pouhou iluzí. Kdyby se François Mitterrand v době, kdy u nás vládli komunisté, štítil podat ruku Gustávu Husákovi, těžko by při své státní návštěvě Československa v roce 1988 posnídal s Václavem Havlem a dalšími odpůrci režimu. Ani já samozřejmě nesouhlasím s porušováním lidských práv v Bělorusku, ale jde-li nám skutečně o to, aby se v Bělorusku v této oblasti situace zlepšila, jeho představitele nelze do Prahy na summit věnovaný východnímu partnerství nepozvat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

MARTIN LARYŠ

Asociace pro mezinárodní otázky

Bělorusko je v rámci projektu Východního partnerství jednou z klíčových zemí. Jestliže si EU vybrala Minsk za jeho součást, pak je logické, že bohužel bude muset jednat s vedením tohoto autoritativního režimu. Pozvání do Prahy je proto pochopitelným krokem, ovšem EU se musí vyhnout krokům, které by mohly vést k legitimizaci Lukašenkova režimu. EU by měla jasně určit podmínky, jejichž splněním bude podmíněno setrvání Minsku v projektu VP. EU musí nadále udržovat kontakty s opozicí, aby si Lukašenko uvědomil, že nejde o spolupráci Lukašenka a EU, ale Běloruska a EU. Navíc tím dostane trhliny Lukašenkova snaha prezentovat opozici jako „pátou kolonu Západu“.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2009 pod titulkem ANKETA: Bylo dobré zvát autoritářského prezidenta Lukašenka na pražský summit EU?