Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Krásné teplé počasí vylákalo o Velikonocích lidi do přírody a do městských parků, například do Stromovky. Na silnice vyrazili houfně umírat motorkáři. Mladá fronta DNES varovala své čtenáře, že po zimě vylézají ze svých úkrytů myši, slimáci a klíšťata. Do reprezentace se vrátil Jágr. Experti oznámili, že česká ekonomika prožila v únoru svůj nejčernější propad (o více než 23 procent) a zřejmě se v této krizi odrazila ode dna. Po vládním šrotovném přišel ČEZ s pračkovným a ministerstvo školství oprášilo zapomenutou myšlenku pastelkovného.
Ale dostane, dostane, na všechny se dostane, jenom ne vždycky, po čem prahnou… nepřeceňovat, co nemáme, nepodceňovat, co máme, není bohatej, kdo má hodně, ale komu stačí málo, a jak říká moje kamarádka Naděžda: Usmívej se, za chvíli budeš mít proč… odpověděla filmová hvězda Eva Holubová na otázku magazínu Mladé fronty DNES: „Film Líbáš jako Bůh končí úplnými orgiemi pozitivního myšlení, jenže v životě se obvykle na všechny nedostane – i s tím se dá žít?“. Rychlý nástup jara přinesl problémy alergikům. 140 lidí s Parkinsonovou chorobou vystoupalo na Říp ve snaze bojovat proti předsudkům, které zdejší společnost vůči pacientům s Parkinsonem cítí, neboť si je pro jejich trhavé pohyby a nemelodickou řeč často plete s opilci nebo blázny. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg jednal ve Vatikánu o návštěvě papeže Benedikta XVI. v Česku. Do prodejen nových aut se po krátkodobém propadu vrátili zákazníci. 44 procent Čechů projevilo v průzkumu agentury GfK názor, že v době hospodářské krize je lepší nemít euro; 31 procent obyvatel si myslí opak a zbytek neví.
Byl jsem voják a plnil jsem rozkazy, nechme to být, bylo to hodně nepříjemné, komentoval český pilot Vladimír N. odhalení, že v roce 1975 se svým bojovým Albatrosem sestřelil osm kilometrů od rakouské hranice dvouplošník, se kterým se polský letecký instruktor Dioniz B. (36) pokoušel uniknout z komunistického panství do svobodného světa na Západ. Tajné služby informovaly vládu a úřady, že privatizovat České aerolinie do rukou ruského Aeroflotu představuje pro Českou republiku vážné bezpečnostní riziko. Státní pošta rozběhla přípravu své vzorové franchisy na Božím Daru. 400 netopýrů vzlétlo z pražské Stromovky na svobodu poté, co je během zimy zachránil od smrti hladem a vyčerpáním pobyt v ochranářské stanici. E.ON zlevnil proud. Američtí senátoři jednali v Praze o stavbě radarového štítu a o české účasti v mezinárodní protiteroristické misi na území Afghánistánu. Dlouhou éru dnů se zářícím sluncem vystřídal déšť. Národní jednotka pro dohled nad tuberkulózou dala souhlas k návrhu skupiny lékařů, aby pro zbytečnost a nebezpečnost vypadlo z dětského očkovacího kalendáře povinné očkování proti TBC. Tuzemští lékaři se probojovali na první místo ve světové úspěšnosti boje se srdečním infarktem.
Že každý čeká na mou chybu, je normální – když jste na vrcholu, všichni čekají, kdy z něj začnete padat, vysvětlil brankář londýnské Chelsea Petr Čech vlnu kritiky, která se snesla na jeho hlavu poté, co po dlouhém období bez chyb pustil ve dvou zápasech sedm gólů. V Brně se o Velikonocích porvali opilí koledníci. Výkonem 20 prasknutí za minutu a 24 vteřin vyhrál Václav Frič z Pražského kulinářského institutu mistrovství republiky v otevírání ústřic. Přibylo osobních bankrotů. Agentury přinesly zprávu, že první otevřeně lesbickou premiérkou světa se stala předsedkyně islandské vlády Jóhanna Sigurdardóttirová. V Praze se sešli ministři životního prostředí EU a jednali zde o tom, jak se připravit na hrozící změny klimatu. Požár způsobený neopatrně odhozeným nedopalkem zničil část činžovního domu v brněnské Orlí ulici.
Víme, že je nutná jednotná verze maturity, domníváme se však, že zadání úloh musí být jasné a srozumitelné, zkrátka připravené, a nikoli chaotické a nesmyslné, napsali studenti středních škol Vysočiny v petici ministerstvu školství poté, co tento úřad umístil na internet ukázku, jak by mohly příští rok naostro vypadat připravované testy státních maturit. Po pádu svého kluzáku zahynul pětapadesátiletý paraglidista u Dvora Králové. Dalekohled americké agentury NASA spatřil sedmnáct tisíc světelných let daleko od Země vesmírnou Boží ruku.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 17/2009 pod titulkem Minulý týden