Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Krátce

Krátce-přehled o dění v uplynulém týdnu

Souboj o České aerolinie začal naostro. Možnost přihlásit se do soutěže o jedničku mezi leteckými dopravci skončila minulé pondělí a zájemců není mnoho. Přestože ministr financí Miroslav Kalousek odhadoval deset uchazečů, nakonec do soutěže vstoupili jen čtyři: evropská jednička Air France-KLM, ruský Aeroflot, Odien Group a konsorcium Unimex/Travel Service, kde mají vliv Islanďané z aerolinek Icelandair.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: ČSA míří do neznáma - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: ČSA míří do neznáma - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

ČSA míří do neznáma

Souboj o České aerolinie začal naostro. Možnost přihlásit se do soutěže o jedničku mezi leteckými dopravci skončila minulé pondělí a zájemců není mnoho. Přestože ministr financí Miroslav Kalousek odhadoval deset uchazečů, nakonec do soutěže vstoupili jen čtyři: evropská jednička Air France-KLM, ruský Aeroflot, Odien Group a konsorcium Unimex/Travel Service, kde mají vliv Islanďané z aerolinek Icelandair. Skutečný souboj se ale podle expertů odehraje pouze mezi dvěma prvně jmenovanými. Francouzi už přitom své pozice na evropských letištích mají poměrně pevné, Rusové považují koupi ČSA za strategickou investici v rozšiřování svého vlivu do Evropy a, jak avizují, konkurenci dokážou přeplatit.

Úspěch Aeroflotu přesto není jistý. Jednou z podmínek tendru je vazba vítěze na EU. Snaha Rusů o spolupráci s českými finančníky ze skupin Penta a PPF ale zatím žádnou dohodu nepřinesla. A klíčový bude i postoj vlády. Ta si v případě vyhodnocení bezpečnostního rizika, čímž by i zájem firmy vlastněné z 51 procent ruským státem mohl být, vyhradila právo zájemce ze soutěže vyřadit. Jak se k otázce ruského rizika postaví vláda, a kdo vlastně v nově se rodící vládě bude, ale není vůbec jisté.

Soudci: chceme nezávislost

Oblíbená u svých podřízených zrovna není. Nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou už vyzvala k…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].