Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Agentury přinesly zprávu, že v domovském Allahábádu na soutoku Gangy s Jamunou byl spálen zesnulý Mahariši Maheše. Vláda poslala do parlamentu návrh zákona, aby se do penze chodilo až od 65 let. Křesťané oslavili 150. výročí mimořádné chvíle, kdy se čtrnáctileté dívce Bernardette Soubirousové v jeskyni v Lurdách poprvé zjevila Panna Maria.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Agentury přinesly zprávu, že v domovském Allahábádu na soutoku Gangy s Jamunou byl spálen zesnulý Mahariši Maheše. Vláda poslala do parlamentu návrh zákona, aby se do penze chodilo až od 65 let. Křesťané oslavili 150. výročí mimořádné chvíle, kdy se čtrnáctileté dívce Bernardette Soubirousové v jeskyni v Lurdách poprvé zjevila Panna Maria. Ten případ mě šokoval a chtěl jsem té dívce prostě udělat radost, řekl novinářům plzeňský občan, který daroval nový mobilní telefon sedmnáctileté dívce, poté co si v novinách přečetl, že ji o její vlastní mobil okradla trojice lupičů ve chvíli, kdy ji na ulici v centru Plzně složil epileptický záchvat. První část českého rekonstrukčního týmu odletěla stavět na nohy afghánskou provincii Lógar. Vrchní soud v neveřejném zasedání rozhodl, že justiční vražda spáchaná komunisty v roce 1950 na demokratické političce Miladě Horákové je promlčena a že prokurátorka Ludmila Brožová – která za návrh trestu smrti pro Horákovou dostala nedávno u soudu nižší instance osm let vězení – může jít domů. Ten projev mne vrátil třicet let nazpět a pobavil, komentoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg vystoupení ruského vicepremiéra Sergeje Ivanova na bezpečnostní konferenci v Mnichově, v němž proslulý ruský jestřáb potvrdil existenci „nové studené války“, vyhlášené loni na stejném fóru ruským premiérem Vladimirem Putinem, a varoval Českou republiku, aby přestala spolupracovat s USA a ukončila jednání o vzniku americké radarové základny v Brdech. Meteorologové oznámili, že není pravda, že zima už letos nepřijde, protože se zdá, že koncem února ještě přijde. Charita otevřela nový azylový dům pro rodiny v tísni ve Znojmě. Vedení policie se rozhodlo vyměnit bílo-zelenou barvu svých aut za agresivně barevné reflexní vzory, protože to podle policejních psychologů v lidech „vzbuzuje respekt“.

Ten návrh se podobá tomu, co prosazoval Hitler na počátku 30. let, komentoval poslanec František Laudát (ODS) návrh svého stranického kolegy Borise Šťastného, aby se v Česku podobně jako v řadě západoevropských zemí zákonem zakázalo kouřit v restauracích. Proti dvěma dosavadním kandidátům na post prezidenta republiky Václavu KlausoviJanu Švejnarovi postavili komunisté svého vlastního koně – bývalou televizní moderátorku Janu Bobošíkovou. Poštovní doručovatelka v Řepové na Šumpersku zemřela pod svým vlastním autem, které špatně zabrzdila, a když se pak na ni rozjelo z kopce, marně se jej pokoušela zastavit. Před pražským soudem začal proces s Viktorem K., na kterého někdo učinil udání, že před dvanácti lety při kuponové privatizaci vytuneloval z Harvardských fondů šestnáct miliard korun. Ta nabídka mě pobouřila, řekl jsem mu, co si to dovoluje, a on mi odpověděl, že na druhé straně je Václav Havel a finančník Zdeněk Bakala, kteří nabízí to samé; tak prý oni – jako ODS – musí taky, popsal nezávislý senátor Josef Novotný Lidovým novinám svůj rozhovor s nejmenovaným členem horní komory parlamentu za ODS, který při volbě prezidenta republiky údajně Novotnému nabízel dva miliony korun za hlas pro Václava Klause. Koruna posílila na 25,46 Kč za jedno euro. Topolánkův kabinet se rozhodl uvolnit více peněz na prevenci i léčbu znovu se šířící smrtelné nemoci AIDS. Do babyboxu v pražském Hloubětíně odložila neznámá matka třídenní holčičku. Mě nikdo k ničemu nemusí nutit a nikdy mě taky k ničemu nenutil, odpověděl poslanec ČSSD Evžen Snítilý deníku Právo na otázku „Byl jste v 70. letech nucen ke spolupráci s vojenskou kontrarozvědkou?“; zpráva o Snítilého spolupráci s StB se objevila poté, co tento poslanec v první prezidentské volbě nepodpořil kandidáta své strany Jana Švejnara a naopak byl viděn s poslanci ODS, kteří jej přemlouvali k hlasování pro Václava Klause; po jednom takovém přemlouvání od ministra vnitra Ivana Langra se Snítilý zhroutil a z Hradu jej odvezla sanitka se srdečními potížemi rovnou do nemocnice. Noviny oznámily, že zemřel Tom Lantos (80), poslední americký kongresman, který přežil holocaust. Ostravský THeatr ludem otevřel výstavu nafotografovaných strašáků Rudolfa Šmída Smrt není.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 8/2008 pod titulkem Minulý týden