Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Průvodce po Cool City

Jenom ne žádná muzea. Když tak trochu lehké historie, stejně lehkou večeři, specialitky, butiky, zajímavosti. Celé cestování jaksi „zlehklo“ a najdou se lidé, kteří se teprve ve čtvrtek večer rozhodnou, do které metropole si zaletí na víkend.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Města k lehké spotřebě. (Edice průvodců) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Města k lehké spotřebě. (Edice průvodců) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jenom ne žádná muzea. Když tak trochu lehké historie, stejně lehkou večeři, specialitky, butiky, zajímavosti. Celé cestování jaksi „zlehklo“ a najdou se lidé, kteří se teprve ve čtvrtek večer rozhodnou, do které metropole si zaletí na víkend. Stejně lehké neboli light jsou také nové edice průvodců. Svého „style guide“, tedy „stylového průvodce“, se dočkala už také Praha a lze tu koupit i knížky o dalších městech. Oproti tradičnímu bedekru se „style guide“ nezdržují líčením turistických atrakcí ani místních zvyklostí. Tyhle knížky vycházejí z předpokladu, že folklor globální vesnice je jen jeden a cestovatelé hledají v každém velkoměstě více méně totéž: neobvyklou restauraci, architekturu, procházku a kávu v interesantních kulisách. Jako celý život bohatého světa, jsou i tyhle exkurze pozoruhodnou přehlídkou duchaplnosti, značek, designu a spotřebitelských rozkoší.

Při vší sladké povrchnosti se na tvorbě průvodců podílejí zajímaví autoři i vydavatelé. Edici Style City vychází u Thames & Hudson, kde vycházejí výpravné publikace o umění. Svou edici průvodců si dělá rovněž módní firma Louis Vuitton. Prahu však do svého výběru zařadilo až nakladatelství Phaidon, známé rovněž díky knihám o umění a designu. Jejich průvodce zaštiťuje britský časopis Wallpaper, považovaný za měřítko veškeré stylovosti.

Čeho si světáci z Wallpaperu, kteří už všude byli, všimli v Praze? Hotely drahých řetězců, jmenovitě třeba Mariott u Masarykova nádraží, si vyslouží označení „architektonický drasťák“. Oceňují menší hotýlky s autorskými interiéry. Nejvíc místa si vyslouží hotel Praha, pomník socialistické opulence. Na nákupy pošlou cestovatele například do obchodu Kubista s replikami kubistického designu a do butiků českých návrhářek.

Pro obyvatele Prahy bude asi nejpřekvapivější jejich „architrasa“ po pražských stavbách, které viděny cizíma očima, se najednou jeví docela jinak. Jako atrakce je tu uveden vysílač na Žižkově, na který spousta Pražanů dosud nadává. Je tu Nová scéna Národního divadla, která už dostala hodně přízvisek, ale „cool“ jí ještě nikdo neřekl. A je tady také tunel v Jelením příkopu od architekta Josefa Pleskota. Řada kolemjdoucích Pražanů ani netuší, že se tam nachází perlička současné architektury.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2008 pod titulkem Průvodce po Cool City