Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Komu fandíte?

Americké prezidentské volby se staly na počátku 21. století politickým ekvivalentem mistrovství světa ve fotbale. Polovina planety sleduje televizi. Každý zná jména hlavních hvězd a rozumí pravidlům hry.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik, jeden z nejvlivnějších autorů dnešní doby. Je profesorem evropských studií Oxfordské univerzity a v posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět – Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Esence měkké síly spočívá v její schopnosti přitahovat.Americké prezidentské volby se staly na počátku 21. století politickým ekvivalentem mistrovství světa ve fotbale. Polovina planety sleduje televizi. Každý zná jména hlavních hvězd a rozumí pravidlům hry. Rozhovor v baru s neznámým člověkem v jakémkoli městě můžete s jistotou začít takhle: „Komu fandíš? Hillary, nebo Obamovi?“

Ve světě médií se najednou objevilo téma, které všechny spojuje. Pravděpodobně víme o pravidlech amerických voleb méně, než si myslíme, ale je udivující, jak například britští reportéři považují tuto znalost za samozřejmou. Ráno jsem poslouchal korespondenta BBC, jak říká posluchačům: „Samozřejmě nezapomínejte, že Ohio je v amerických volbách vždy státem, kde je to jako na houpačce.“ Samozřejmě.

Vypadá to tak, jako by téměř polovina světa volila v amerických volbách. Pošlete nám e-mail, vyzývalo další britské rádio, a řekněte nám, komu fandíte. Superúterý z minulého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].