Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

Diskuse s politologem Josefem Mlejnkem jr.

Diskuses politologem Josefem Mlejnkem jr.

Mají politologové nějaké užší vazby na politické představitele? Do jaké míry spolu souvisí nebo se prolíná povolání novináře a politologa?

Vít Krobot ([email protected])

Jak kdo, ale není to nutné, ba platí, že je někdy lepší držet si předmět výzkumu spíše „od těla“.

Pokud jde o prolínání povolání novináře a politologa, tak většinou jde o oddělené profese. Já dělám obojí a snažím se o to, aby šlo o vzájemně se obohacující prolínání. Novináři by měli sledovat politologickou produkci a politologové by měli s novináři více spolupracovat, protože například o kauze biolíh se v politologických přehledech polistopadového vývoje nedočtete skoro nic, přitom jde o zásadní věc pro pochopení toho, jak funguje český politický systém. Dost jinak, než jak je popsáno v učebnicích.

Jsou dle vás naše média objektivní a nezaujatá?

Vojta

Hlavní bolest českých médií je jejich slabost – slabost, pokud jde o zkušenosti a vzdělání redaktorů například. Stačí, když jim nějaký lobbista předhodí kost, a média po ní skočí, neboť si i ta seriózní často myslí, že hlavním cílem jejich činnosti je vyrábění senzací. Možná by bylo lépe, kdyby bylo více médií zaujatých, v tom smyslu, že se nějak ideově, hodnotově vyhraňují. Možná by to pak bylo zajímavější čtení než neustálé zjišťování toho, kdo koho uplatil a jak pak bez trestu zmizel.

Jak se díváte na rétoriku našich politiků?

Daniel Trubač

Nesnáším hrubost v rukavičkách. Mně by se daleko více zamlouvalo, kdyby naši politici mluvili občas i sprostě, plivali na podlahu, v parlamentu si občas třeba i nafackovali, ale kdyby neodtékaly ze státního rozpočtu různé korupční miliardy na spoustu nesmyslných věcí.

Jaký bude mít dle vašeho mínění politický dopad olympiáda v Číně?

Jiří Wágner

Obávám se, že spíše špatný. Stávajícímu režimu zvýší věrohodnost a legitimitu, disidentům už škodí teď – pokud vím, jsou různí „nepohodlní“ stěhováni z Pekingu již dlouhou dobu.

Někde jsem četl, že největší úder sovětskému disentu zasadila olympiáda v Moskvě v roce 1980 – rozsah bezpečnostních opatření byl prostě obrovský, takový, že disent skoro zadusil. Bojím se toho, že v Pekingu roku 2008 tomu nebude jinak.

V čem vidíte nebezpečí komunistické ideologie?

Fr. Javorský

Komunistickou ideologii v dnešní době za nebezpečnou nepovažuji, je myslím už dávno mrtvá. Největší hrozbou pro společnost jsou živé ideologie (myšlenky), které nikdo za nebezpečné nepovažuje, ba jsou dokonce módní, leč mají v sobě destruktivní potenciál. Kdybychom si mohli přečíst učebnice dějepisu vydané po roce 2100, dobře bychom věděli, jaké to dnes jsou. Takhle nám nezbývá než tápat…

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 7/2008 pod titulkem Diskuse s politologem Josefem Mlejnkem jr.