Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

ODS před bouří

Většina oslovených členů ODS mluví o svých výhradách k politice a k vůdčím osobnostem své strany otevřeně – pokud jde řeč mimo mikrofon.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: A teď všichni rozpažit. (Premiér Topolánek) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: A teď všichni rozpažit. (Premiér Topolánek) - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Většina oslovených členů ODS mluví o svých výhradách k politice a k vůdčím osobnostem své strany otevřeně – pokud jde řeč mimo mikrofon. „Cokoli řeknu, můžete napsat, pokud k tomu nepřipojíte mé jméno. Nechci s kolegy diskutovat přes média, některé věci jsem jim zatím neřekl a chystám se o tom promluvit na kongresu,“ vysvětlují straníci, proč chtějí zachovat anonymitu.

Cítím se jako zrádce

Podle funkcionářů ODS je hlavní problém jejich strany v tom, že se tu především na nižších partajních úrovních zaměňuje politika s obchodem. Zatímco v celostátním rozměru je možné vystopovat určité politické vize, prosazování programu ODS do zákonů, od kraje níž jde víc o obchod, o propojení politiků se zájmy místních firem. „Nejde tam o politiku, ale o zakázky,“ tvrdí většina oslovených. „Přináší to velké problémy, z regionů se do velké politiky dostávají čistí pragmatici, politické kompromisy si častou pletou s uzavíráním dohod kvůli zakázkám,“ je jedna z nejčastějších vět oslovených funkcionářů strany.

Má to samozřejmě vadu na kráse: pochyby vznášejí ti, kteří pracují ve vládě a v parlamentu ,a mohou se cítit ohroženi nástupem dravých politiků z regionů. „Nemyslím, že je to pravda, třeba kraje nemají zákonodárnou moc, starají se hlavně o finance a pak to může vypadat, že nemají politickou vizi, ale myslí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].