Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Respekt-Despekt

Inspektoři riskovali svoje kariéry (jsou totiž Řebíčkově úřadu podřízení) v zájmu svojí nezávislosti a hlavně – našeho bezpečí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Respekt - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Respekt

Odvážní inspektoři
Odvahu ve státní správě nevídanou projevil generální inspektor Roman Šinut a další zaměstnanci Drážní inspekce ČR, když minulý týden oznámili, že se je náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek pokoušel ovlivňovat. A plánují dokonce podat trestní oznámení. Jde o případ železniční nehody v Moravanech z letošního května, při níž zahynul strojvedoucí a náměstek měl lobbovat za zájmy společnosti AŽD dodávající bezpečnostní systém, který při neštěstí podle inspekce selhal. Strojvůdci si ostatně na systém stěžují už delší dobu. Inspektoři riskovali svoje kariéry (jsou totiž Řebíčkově úřadu podřízení) v zájmu svojí nezávislosti a hlavně – našeho bezpečí.

Despekt

Podezřelá půjčka

Znovu se ukázalo, proč nám mají politici říkat, kdo jim půjčuje na dům. Jedním z těch, kteří léta zarytě mlčeli a přiživovali spekulace, byl ministr vnitra Ivan Langer. Minulý týden se ukázalo, že spekulace byly na místě. Dva miliony korun na dům v Olomouci politikovi před osmi lety půjčil jeho přítel, byznysmen Ivan Kyselý. Na tom by nakonec nebylo nic až tak špatného, kdyby deník MF Dnes nezjistil, že Langer jako místopředseda Poslanecké sněmovny pomáhal získat podíl ve stavební firmě IPS nejen podnikateli Luďkovi Sekyrovi, ale také právě Kyselému. Už jen takové podezření ze střetu zájmů je pro politika Langrova postavení nepřijatelné, nemluvě o mafiánském kmotrovi Mrázkovi v pozadí.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 41/2008 pod titulkem Respekt-Despekt