Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

K myslivcům mají poslanci blíž

Senát minulý týden vetoval rozhodnutí Poslanecké sněmovny, aby bylo v Česku opět legální cvičit psy norníky na živých liškách.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

Jaká je možnost, že sněmovna veto Senátu přehlasuje?

Pevně věřím, že zvítězí zdravý rozum. Civilizovaný národ by se neměl chovat necivilizovaně. Kontaktní norování je navíc v rozporu s evropským právem, proto nemůže v zákoně zůstat.

Proč se vlastně zákon na ochranu zvířat projednával vloni?

Některé věci tam měly být dané do souladu s evropským právem. Například se měla vypustit pasáž o přepravě zvířat, protože ji nově řeší speciální evropská směrnice. Jenže sotva se zákon ve sněmovně otevřel, začali poslanci navrhovat velké množství pozměňovacích návrhů. Většina neprošla, norování ano.

Co kromě norování vyvolalo velký spor?

Podobný spor se vedl o používání živé rybky jako návnady. V první porevoluční novele to bylo zakázané a v předchozí se to znovu povolilo. Teď byla snaha prosadit opět zákaz, ale bez úspěchu. Vím, že to zní jako blbost, prostě jedna ryba napíchnutá na háček. Jenže rybička visí napíchnutá za páteř půl hodiny, hodinu, než sama uhyne nebo ji sežere jiná ryba. A v době, kdy existuje dostatek umělých návnad, s nimiž dosáhne rybář stejného výsledku, bychom jako kulturní národ neměli používání ryb jako živých návnad dovolit. Zastánci rybích návnad říkají, že jde o tradici. Já obvykle namítám – a je to drsné srovnání –, že tou je ženská obřízka v Africe také.

Kde dnes podle vás…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 61 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].