Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

On-line rozhovor s Janem Hamáčkem, předsedou sněmovního zahraničního výboru

NATO by nemělo hazardovat s podstatou své existence jako účinného obranného paktu. Pokud budou v NATO všichni sousedé Ruska, dokážu si obtížně představit kolektivní odpověď podle smlouvy o Severoatlantické alianci kvůli konfliktu gruzínského typu.

Má se Gruzie stát členem NATO?

IVÁNEK

NATO by nemělo hazardovat s podstatou své existence jako účinného obranného paktu. Pokud budou v NATO všichni sousedé Ruska, dokážu si obtížně představit kolektivní odpověď podle smlouvy o Severoatlantické alianci kvůli konfliktu gruzínského typu. Byl bych velmi rád, pokud by podstatně rozšířené NATO skýtalo větší bezpečnostní záruky, ale zatím nemám důvod tomu věřit, spíše naopak.

Jednala sociálnědemokratická strana o radaru

s Američany již dříve?

KOUBEK

Odpovídal jsem na to již v otázkách Václava Moravce – Stanislav Gross v rozhovoru pro Lidové noviny neřekl nic nového. Za vlád ČSSD probíhaly technické konzultace o systému protiraketové obrany. Jejich cílem bylo zjistit schopnosti systému a možnou roli ČR v něm. Vyjednávání o konkrétních podmínkách bylo zahájeno až za vlády Mirka Topolánka (a nemohlo být zahájeno dříve, než USA oficiálně vyzvaly ČR k jednání formou diplomatické nóty – a to se stalo až v roce 2007). Pokud by po volbách 2006 dále vládla ČSSD a trval by zájem USA na vyjednávání, naše vstupní podmínky by zahrnovaly řešení systému v rámci NATO a referendum. Vláda ODS vyjednávala podle svých podmínek, tudíž nese plnou odpovědnost za vyjednaný text a neměla by se schovávat za ČSSD.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2008 pod titulkem On-line rozhovor s Janem Hamáčkem, předsedou sněmovního zahraničního výboru