Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Dopisy našich čtenářů

PATNÁCT MINUT, KTERÉ STÁLY ZA TO

RESPEKT 34/08

Poděkování za odvahu

Přečetla jsem si článek o demonstraci 25. srpna 1968 na Rudém náměstí. Byla jsem tenkrát na třítýdenní studentské praxi v SSSR (studovala jsem fyziku na MFF UK) a bydlela na Lomonosově univerzitě. Tam jsem byla svědkem příhody, o které se nyní píše. Protestoval tam mladý člověk, který sbíral podpisy proti okupaci Československa. Já a můj spolužák jsme se mu podepsali, pak ale začali na dotyčného útočit lidé z davu a skončilo to tak, že ho odvlekli po zemi pryč. Že to byla KGB, mi bylo jasné poté, co za mnou jeden z nich běžel po chodbě a chtěl, abych řekla, kdo jsem. Když zjistil, že jsem z Československa, ztratil zájem.

Byla jsem z této události v šoku a dlouho se z toho nemohla vzpamatovat. Mnohokrát jsem na toho statečného člověka myslela a kladla si otázku, kdo to byl a jak to s ním dopadlo. Věděla jsem již tehdy, že je to marná oběť a že to nemůže dobře dopadnout.

Až nyní jsem se dozvěděla, že se jmenuje

V. Karasjov. Ráda bych mu vyjádřila alespoň teď poděkování za to, co tenkrát pro nás udělal.

RNDr. Alice Valkarová, DrSc.

Upřesnění

V článku Šťávova zlatá trefa v Respektu 34/08 jsme nepřesně uvedli, že na podnikatele Josefa Šťávu byl v Německu vydán zatykač kvůli podezření z prodeje infikované krve. Správně mělo být uvedeno, že případ německá strana pouze prověřovala. Nepřesně jsme rovněž uvedli, že podnikatel na začátku devadesátých let figuroval v kauze uplácení šéfů bavorského Červeného kříže, stalo se tak ale až na podzim 1998.

Omluva

V minulém Respektu jsme v rubrice Na pozvání omylem zaměnili křestní jméno Tomáše Sedláčka. Jemu i čtenářům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].