Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Anketa: Jak Google změnil život moderní společnosti?

Anketa na téma změny ve společnosti prostřednictvím Googlu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Suchomel - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jiří Suchomel - Autor: Archiv • Autor: Respekt

JIŘÍ SUCHOMEL

Český rozhlas Leonardo

Moderní život se mění pod vlivem internetu a ten se zase mění pod vlivem Googlu. Pro spoustu lidí, včetně mě, je Google nepostradatelným pomocníkem. Z internetového vyhledávače se postupně stal vládce světových informací. Veřejných, ale i soukromých. Spravuje poštu, dokumenty, fotografie, kalendáře… Dokonce i zdravotní záznamy. Na jeho serverech se tak hromadí a koncentrují poměrně citlivá data. Myslím, že opravdové změny nastanou, až toho Google začne využívat. Zatím je to hodný sluha i hodný pán. Za dalších deset let to možná bude jinak.

JAN HLAVENKA

podnikatel, publicista

Google přinesl běžným uživatelům v internetu do té doby nevídaně dobré vyhledávání. Internetovým podnikatelům a zasvěcencům pak otevřel oči – inovacím není zdaleka konec, revoluce pokračuje. A pro úplně všechny, ty na internetu i mimo něj, ukázal, jak se plní podnikatelský sen: dva studenti z univerzity vytvoří z ničeho nic jedničku v oboru, která poráží Microsoft a kdekoho dalšího a která se stále vyznačuje otevřeností, přátelským prostředím a mimořádnou podporou tvůrčího myšlení. Těším se na dalších deset let s Googlem.

ADAM JAVŮREK

publicista

Google úplně změnil naši práci s informacemi a pamětí. Spisovatel Nicholas Carr říká, že cítí, jak mu něco poslední roky přeprogramovává mozek. Nutí ho skákat z informace na informaci a odrazuje ho od používání paměti, protože vše je vždy „vygooglovatelné“. Negativní stránka ale podle mě nepřebíjí samotnou revoluční změnu, že informace jsou komukoli dostupné během chvilky. A Google není jen vyhledávač. Změnil některé obchodní modely (svět reklamy), definici soukromí (googlování zaměstnanců, fotografie kolemjdoucích v Google Maps) nebo autorského práva (Google News „vykrádající“ zprávy z médií).

BOŽENA ZBRANKOVÁ

manažerka, bezrealitky.cz

Velkým přínosem Googlu je otevření nových příležitostí v podnikání na internetu. Google je silný vývojář a ke svým aplikacím (např. mapy či rozhraní pro práci s videem) dává přístup dalším vývojářům. Firmy či jednotlivci pak tyto technologie mohou využít pro svůj internetový projekt, který by jinak byl příliš nákladný na realizaci a v mnoha případech by vůbec nevznikl. Google tedy umožní novým projektům rychlejší vstup na trh a jejich konkurenci dává šanci je rychle následovat. V důsledku tak podporuje inovaci a realizaci mnoha podnikatelských nápadů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 36/2008 pod titulkem Anketa: Jak Google změnil život moderní společnosti?