Často hledáte, jak…
Obálka vydání 35/2008
35/2008 • 23.–30. 8. 2008

2008/35

Kultura

Alois Nebel: Vlajka

Jaromír 99, Jaroslav Rudiš

Komiks Alois Nebel

Víkend bez televize

Jan Gregor

Poslední dny prázdnin jednoho přímo svádějí k tomu, aby neseděl večer doma u televize, ale vydal se za filmovými zážitky na nějaký z festivalů nebo přehlídek. Pro ty, kteří jsou už unaveni okurkovou dramaturgií českých televizních stanic, se jako dobrý tip jeví třeba výlet do Karlových Varů.

Výtvarné umění

Jan H. Vitvar

Zajímavé výstavy

Hudba

Pavel Klusák

Hudební novinky

Rodinná pouta ze severu

Jan Gregor

V tomhle melodramatu dánské režisérky Susanne Bierové je tolik scén, v nichž hlavní postavy prolévají slzy, že by si je většina tvůrců nadávkovala pro deset filmů. Stačilo by málo, aby snímek Po svatbě, kandidát na Oscara za cizojazyčný film, který v roce 2006 nestačil na německé Životy těch druhých, sklouzl k uplakané mýdlové opeře.

Jaké zvuky mizí z Prahy

Pavel Klusák

Vymírají zvuky kolem nás? Lze zvuk dnešních měst nějak zkulturnit? Dá nám práci vyrovnávat se s „novými zvuky“ v našem okolí? Od letošního jara do podzimu můžeme v Praze potkat individua plížící se s mikrofony – a podobnými otázkami v hlavě.

Záhada červené kuličky

Jan H. Vitvar

V restauraci v tomhle rozhodně nepanovala shoda: jedni mínili, že Milan Baroš konečně ukáže, co v něm je, a dá Petrovi Čechovi minimálně jeden gól; druzí oponovali, že Čech vychytá nulu a Baroše pošle trenér ještě v prvním poločasu pro mizerný výkon do sprch.

Přivázaní na jednom laně

Jiří Zizler

Moře stejně tak jako hory a poušť představuje zvláštní prostor, který v člověku vyostřuje vnímání, obnažuje podstatu věcí a umožňuje mu přiblížit se k sobě samému.
Skotský autor Ian Stephen (1955), básník a tvůrce divadelních her určených k uvádění v „britských rybářských vesničkách a městečkách“, je spjat se souostrovím Vnějších Hebrid, kde se narodil a dosud žije.

Tankový prapor po čínsku

Ladislav Nagy

Román, který cenzura odsoudila jako „urážku Mao Ce-tunga a armády“ a zakázala jej „přetiskovat, rozšiřovat, komentovat a citovat“, nás zavádí hluboko do temnot čínské kulturní revoluce.

Novinky

Respekt

Knižní novinky

Kafkova vdova Dora

Magdaléna Platzová

Co se zájmu odborníků týče, je Franz Kafka světová jednička. Jen o Shakespearovi toho bylo napsáno víc. Jako by se tomu někdo tam nahoře trochu vysmíval, čas od času pohodí kafkologickým ohařům pár návnad. Například letos v létě.

Vypněte to rádio!

Jan Potůček

Celé je to velmi absurdní historie. Další její dějství se odehraje tuto neděli: generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík 31. srpna vypne analogové vysílání ČRo 4 – Rádia Wave ze středočeského vysílače Cukrák, aby tak předešel svému odvolání.