Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Po týdnu napjatého čekání se česká společnost dočkala vyjádření prezidenta Václava Klause k válečnému rusko-gruzínskému konfliktu, podle hlavy státu jsou chyby na obou stranách; Mirek Topolánek v MFD naopak podpořil Gruzii a napsal, že patří do NATO.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Future Systems • Autor: Respekt
Autor fotografie: Future Systems • Autor: Respekt

Po týdnu napjatého čekání se česká společnost dočkala vyjádření prezidenta Václava Klause k válečnému rusko-gruzínskému konfliktu, podle hlavy státu jsou chyby na obou stranách; Mirek Topolánek v MFD naopak podpořil Gruzii a napsal, že patří do NATO. Česko navštívil Vinnetou. Policie oznámila, že zadržela dva pracovníky společnosti Bögl & Krýsl, jež měla na starosti opravu mostu ve Studénce, který se nedávno zřítil a způsobil tragickou nehodu vlaku. Já vám řeknu svůj nepříjemný pocit, který z naší politické scény mám. Já jsem přesvědčen, že tak ohromná částka, že to skutečně bude zameteno v zásadě pod koberec, protože se nic nestane. Proto mě teď tolik nezajímá, kdo co zavinil. Tato vláda by se měla hlavně soustředit jen na to, aby minimalizovala ztráty. Pak je to věcí orgánů trestních řízení a také vás, pane redaktore, odpověděl místopředseda vlády, senátor a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek na otázku České televize, kdo a jaké ponese důsledky za to, že Česko prohrálo arbitráž ohledně Diag Human a musí zaplatit téměř devět miliard korun. V Praze se sešli „nepřehlédnutelní“ lidé, tedy muži nad dva metry a ženy s minimálně 180 centimetry. Slovenští záchranáři vysvobodili české speleology, kteří se nemohli dostat z jeskyně Hučiaca vyvieračka. Kateřina Emmons získala na olympiádě druhou medaili, tentokrát stříbrnou. Média informovala, že Polsko se domluvilo s americkou administrativou na vybudování vojenské základny na jeho území. Většině hudebních kritiků se nelíbil pražský koncert Alanis Morissette. Český premiér dorazil na olympiádu v Pekingu, kde místo odznáčku s vlajkou Tibetu nosil odznak VIP. Pražský primátor Pavel Bém vyzval ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka, aby odstoupil z funkce, protože Evropská komise označila výběrové řízení na stavbu nové knihovny za chybné. V případě obou staveb už padl konečný verdikt z hlediska památkové péče před rokem, když ministerstvo kultury potvrdilo rozhodnutí magistrátu, které budovy povoluje, vysvětlil šéf pražských památkářů a známý lobbista Jan Kněžínek, proč město nebude brát v potaz výzvu UNESCO, aby mrakodrapy na pražské Pankráci měly maximálně sedmdesát, a ne sto metrů. Policie vypsala tendr na nákup sedmdesáti motorek, ale nepřihlásil se ani jeden zájemce. Architekt Jan Kaplický představil fascinující návrh koncertního sídla, které má vyrůst v Českých Budějovicích. Ústavní soud odmítl argument Ludmily Brožové-Polednové, že nemůže být souzena za svůj podíl během procesu s Miladou Horákovou, protože případ je už promlčen. Podle první místopředsedkyně Strany zelených Dany Kuchtové by se mělo vypsat referendum o dostavbě Temelína. Nejvyšší státní zastupitelství ve své zprávě o činnosti konstatuje, že je ohrožen boj s hospodářskou a finanční kriminalitou, protože policie špatně řídí reorganizaci a nemá dostatek lidí.

Očekával bych od těch, kteří to skandalizovali jak v médiích, tak v rámci politiky, že by se mohli omluvit, pokud jsou alespoň trochu slušní, řekl bývalý ministr vnitra Stanislav Gross deníku Právo poté, co policie oznámila, že se nedopustil ničeho nekalého během podezřelého nákupu a prodeje akcií, které mu vynesly desítky milionů korun. Premiéru měl nový český film F. A. Brabce Máj. V Krušných horách mrzlo. Jiří Paroubek zveřejnil v Právu inzerát, ve kterém popisuje, že jsme svědky „cílené kampaně a štvaní proti předsedovi ČSSD“. Podle agentury STEM je 76 procent Čechů proti odškodnění církví, které naplánovala vláda. Radiožurnál je od odvolání Barbory Tachecí i nadále bez ředitele, protože Alexandr Pícha, který se zúčastnil výběrového řízení jako jediný zájemce, nakonec odstoupil, neboť necítil silnou podporu pro svou vizi. Začalo se to zlepšovat a dnes už ujdu několik set metrů o berli, řekl MFD dvaadvacetiletý Jakub ze Strakonicka, kterého před několika měsíci bodl do krku skinhead za to, že mu mladík řekl, aby nehajloval; dlouho se zdálo, že bude navždy ochrnutý. Druhý srpnový týden zahynulo na českých silnicích 28 lidí. Prezident Václav Klaus vetoval novelu zákona, která měla zavést povinnost registrace používaných chemických látek.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].