Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Kdo platí škody při zablokování dálnice?

Ten, kdo nabourá např. do svodidel, a poškodí tak něco víc než plechy vlastního auta, má podle zákona povinnost to nahlásit správci komunikace, tedy Správě silnic a údržbě dálnic.

„Vymáhá stát škody způsobené zablokováním dálnice při nehodách kamionů nebo jiným nezodpovědným jednáním, např. jízdou s letními pneumatikami na sněhu? Výjezd policie, hasičů a dalších specialistů, oprava poškozené silnice, odklánění dopravy, průjezdy odkloněných aut malými obcemi, neprůjezdnost dálnice, to vše stojí spoustu peněz. Kdo to platí? A ještě související poddotaz: Jsou známy případy, že se lidé uvěznění na dálnici několik hodin soudili se státem či přímo s viníkem o ušlý zisk? A jaká je úspěšnost?"

PETR ROZKOPAL, PRAHA, HORNÍ POČERNICE

Ptali jsme se Jakuba Ptačinského z tiskového odboru ministerstva dopravy, Petry Srnkové z tiskového oddělení policejního prezidia a mluvčího Hasičského záchranného sboru ČR Petra Kopáčka:

Ten, kdo nabourá např. do svodidel, a poškodí tak něco víc než plechy vlastního auta, má podle zákona povinnost to nahlásit správci komunikace, tedy Správě silnic a údržbě dálnic. Svodidla nebo další škody pak musí opravit sám, nebo zaplatit firmě, která silnici uvede do původního stavu (podle druhu smlouvy je to někdy možné i z havarijního pojištění). Viník nehody hradí i odtahy vozidel.

Policie si svoje výjezdy, odklony dopravy atd. neúčtuje, protože tím plní jenom to, co jí nařizuje zákon. Podobně i hasiči. Ti musejí v případě bezprostředního ohrožení životů, zdraví a majetku zasahovat bezplatně. To znamená například vyprošťují lidi z nabouraných aut, hasí požáry nebo se snaží zabránit tomu, aby provozní kapaliny z auta unikaly do okolí.

Následky nehody pak likvidují jenom v případě, že hrozí nebezpečí z prodlení. Jinak běžný úklid po dopravních nehodách atd. můžou vyúčtovat viníkovi nebo správci komunikace. Oslovené úřady nemají informace o tom, že by se někdo z řidičů uvězněných v zácpách soudil o náhradu škody.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2008 pod titulkem Kdo platí škody při zablokování dálnice?