Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Šílené odhodlání psát

Ve svazku studií, které překračují hranice literární vědy pro odborníky a jsou skutečně objevným a navíc dobrodružným čtením pro každého, kdo se zajímá o českou literaturu, se Janáčková zabývá různými vlivy a možnými klíči k dílu Němcové.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Obálka knihy - Autor: Archiv • Autor: Respekt

„Byla stokrát nešťastnější, než bývá líčena, neb nebyla jen obětí národních poměrů, nýbrž především a hlavně svého světového a společenského názoru,“ píše Karolina Světlá v roce 1889, víc než čtvrt století po smrti bývalé přítelkyně, vůči které se později ostře kriticky vymezila. Založila tak tradici, která v přístupu k Němcové převládá dodnes.

Je pravda, že proti spisovatelce, jejímu talentu a vášni k životu toho stálo hodně: manželství, děti, bída, nemoc, politická situace, společnost, národní literatura, které měla sloužit. Ale padla jim skutečně za oběť? Z knihy Jaroslavy Janáčkové, profesorky z Ústavu české literatury a literární vědy Karlovy univerzity, Božena Němcová: Příběhy – Situace – Obrazy vyplývá, že nikoli.

Bojovnice

Ve svazku studií, které překračují hranice literární vědy pro odborníky a jsou skutečně objevným a navíc dobrodružným čtením pro každého, kdo se zajímá o českou literaturu, se Janáčková zabývá různými vlivy a možnými klíči k dílu Němcové. O životě spisovatelky se tu také dozvídáme dost, ale reálie jsou vždy nějak vztaženy k její práci. Janáčková tak dosahuje pozoruhodně celistvého a do hloubky prokresleného obrazu jedné osobnosti, v němž se každý detail dále větví a odkazuje k dalším a dalším souvislostem.

Z různých úhlů, za pomoci dokumentů, dobových materiálů, odborné literatury i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].