Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Vždyť my nemůžeme ani mluvit

Kontrola kamerových systémů je nutná. Třeba jen kvůli tomu, že tajné služby mají pořád síť hotelů, které nějakým způsobem sledují své hosty, a vypadá to, že tajné služby se k těm nahrávkám dostávaly bez problémů, dokonce mimo rámec zákona.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Každopádně platí, že naše možnosti jsou omezené. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: Každopádně platí, že naše možnosti jsou omezené. - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Policista Jiří Dvořák, který pod falešnou záminkou vylákal v hotelu Savoy nahrávku schůzky Šloufa s Weiglem, byl obviněn z úniku informací. Je pro vás tohle obvinění dostačující zprávou o vyšetřování skandálu?

Je naprosto nedostačující. Třeba kvůli tomu, že jsem se to dozvěděl z médií. Na výboru jsme mluvili o tom, že nastal čas požádat státní zastupitelství o informace z vyšetřování. Dřív to prostě nešlo, ani nám poslancům nic nedají, dokud probíhá vyšetřování. Ale teď požádáme o podrobnou zprávu.

Tady nejde o to, že si nějaký policajt neprávem odnesl nějakou nahrávku. Tady může jít skutečně o zneužití tajné služby. A taky mám otázku, zda by masivní rozšíření kamer na veřejnosti nebo třeba v hotelích – přesně řečeno nahrávky z nich – nemělo podléhat nějaké kontrole.

Jaké kontrole? Poslanecké? K čemu by to bylo, když vaše bezpečnostní komise nedokáže za tři měsíce zjistit podrobnosti o vyšetření jednoho důležitého případu? Nevšimli jsme si žádného tlaku na policejní pátrání.

Kontrola kamerových systémů je nutná. Třeba jen kvůli tomu, že tajné služby mají pořád síť hotelů, které nějakým způsobem sledují své hosty, a vypadá to, že tajné služby se k těm nahrávkám dostávaly bez problémů, dokonce mimo rámec zákona. Už jsem navrhl, aby poslanecká komise pro kontrolu operativní techniky mohla kontrolovat legálnost těchto výstupů z kamer – pokud je samozřejmě využije policie nebo tajné služby.

A ještě k tomu tlaku – my samozřejmě nemůžeme popohánět policii, aby něco honem vyšetřila. Ale snažíme se o změnu systému a podle zprávy, jak a proč to DVD z hotelu uniklo, se budeme snažit zařídit.

Dobrá, ale to je pořád jen teorie. Už víte, proč Dvořák vyzvedl DVD bez soudního příkazu, proč ho předal rozvědce a jak a proč se dostalo do médií? Zajímáte se o to, proč se sešel Šlouf s Weiglem?

Zajímáme. To získání DVD nebylo možné bez oficiálního spisu a ten musí být někde evidovaný a musí být jasné, proč byl vedený. To vše budeme chtít vědět. Zatím jsme to neudělali, protože naše pravomoci nám neumožňují zasahovat do neuzavřených případů. To by bylo zcela právem považováno za politické vměšování do vyšetřování. Ale po celou dobu vyšetřování jsem říkal, že je nepřijatelné, aby někdo přišel někam do restaurace a pak se jeho obrázky dostaly do rukou nějakého policajta nebo BIS.

Mimochodem: podle našich informací rozvědka odmítá, že by od policisty Dvořáka nějaké DVD obdržela. To vypadá, že vyšetřování zmrzne na tomto bodu a nikdy se nic nedozvíme.

Taky jsem slyšel, že v rozvědce neexistuje žádný zápis o převzetí DVD. Ale to je potom ještě horší – to by znamenalo, že rozvědka mohla dostat tu nahrávku, aniž vedla nějaký spis. Nebo dokonce podezření, že nahrávku předala svému bývalému šéfovi Karlu Randákovi. Z toho mi běhá mráz po zádech.

Ten může běhat mně jako novináři. Vy jako člen bezpečnostního výboru ale přece musíte jednat. Navíc celou tu akci rozjel váš premiér. On řekl, že služba byla bezprecedentně zneužita. Vy teď musíte vysvětlit, co se stalo. Takže znovu: co konkrétně jste v té kauze udělal?

Já projednání případu Savoy prosazuji na jednání výboru. Překvapuje mě, že nenacházím podporu u opozičních kolegů. Nevím, jestli kvůli Randákovi, o němž se říká, že má blízko k sociální demokracii.

Ale každopádně platí, že naše možnosti jsou omezené. Uvedu příklad. Bezpečnostní výbor dostává každý rok výroční zprávu BIS. Seznámíme se i s její utajovanou částí a tím to končí. Už se nemůžeme ptát šéfa BIS, už nemůžeme případné obavy oznámit médiím, protože bychom riskovali soud. Trochu se obávám, že to podobně dopadne i se zprávou o té nahrávce. Bude tajná a my o ní nebudeme moci mluvit.

Můžete ale přece vynechat ony utajované skutečnosti a aspoň rámcově popsat, co se stalo.

To můžeme, ale to by musel schválit celý výbor. A na to to nevypadá. Upřímně řečeno budu rád, když se mi podaří prosadit aspoň zákon, který by umožňoval kontrolovat, jak policie a tajné služby využívají kamerové systémy.

Udělali jste už v tomto směru nějaký krok? Nebo je to zase jen slib?

Teď budeme projednávat nový zákon o policii a tam jsem dal návrh, jak kamerové systémy kontrolovat. Jde o to, aby poslanci měli právo kontrolovat činnost policie v oblasti porušování lidských práv. To, co se stalo v hotelu Savoy, do toho patří.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Vždyť my nemůžeme ani mluvit