Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Vaše otázky

Nabízí nějaká banka účty šité na míru důchodcům?

Někteří stárnoucí lidé šetří „na stará kolena“ – nejvýhodnější je „důchodové spoření“ nebo „stavební spoření“, existují různé pojistky... Najednou ale přijde čas, kdy už jsem starý a potřebuji své úspory využívat.

Někteří stárnoucí lidé šetří „na stará kolena“ – nejvýhodnější je „důchodové spoření“ nebo „stavební spoření“, existují různé pojistky… Najednou ale přijde čas, kdy už jsem starý a potřebuji své úspory využívat. Platit z úspor své nejrůznější, každodenní potřeby. Důchodové spoření má ustanovení, že když z něj chcete začít vybírat, skončí vám najednou všechny výhody tohoto účtu a musíte si založit účet nový. Má otázka zní: Jaký účet je v této situaci nejvýhodnější? Má nějaká banka něco šité na míru důchodcům a jejich potřebám?

Josef Bubeník, Mariánské Lázně

Ptali jsme se Roberta Pitráka, manažera sekce krizové pomoci a poradenství občanského sdružení ŽIVOT 90, Pavly Plaché z tiskového oddělení České spořitelny a tiskového mluvčího Poštovní spořitelny Marka Rolla:

Podle Roberta Pitráka, který se zabývá řešením problémů seniorů, nabízejí zvláštní služby důchodcům jen Česká spořitelna a Poštovní spořitelna. Česká spořitelna ale už speciální konto pro seniory od minulého roku nově nezavádí a nahradila ho osobním účtem. „Klient si parametry účtu může nastavit podle svých potřeb a od toho se odvíjejí i poplatky,“ říká Pavla Plachá z České spořitelny. „Podle nás je to lepší než účty s předem definovanými parametry.“

Účet pro seniory tak nabízí jen Poštovní spořitelna. „Náš účet Postžiro Senior je určený pro lidi starší 55 let,“ říká tiskový mluvčí Poštovní spořitelny Marek Roll. Za správu a vedení účtu zaplatí klient 5 korun oproti běžným 18 korunám v Poštovní spořitelně, dostane k němu zdarma i mezinárodní platební kartu VISA Electron a může svůj účet obsluhovat prostřednictvím internetového bankovnictví. Tím ale výhody končí. Za zasílání výpisu si stejně jako u dalších účtů Poštovní spořitelna napočítá 13 korun měsíčně, za případné zrušení účtu poplatek 200 korun.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 22/2008 pod titulkem Nabízí nějaká banka účty šité na míru důchodcům?