Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Bití podle zákona

Tohle vypadalo na pěkný průšvih. Řeč je o chvilce, kdy na policistu Tomáše Čermáka dolehly dozvuky nešťastné služby, kterou držel 1. května 2006 v centru hlavního města.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně nebýt směšný. (Tomáš Čermák) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Hlavně nebýt směšný. (Tomáš Čermák) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Tohle vypadalo na pěkný průšvih. Řeč je o chvilce, kdy na policistu Tomáše Čermáka dolehly dozvuky nešťastné služby, kterou držel 1. května 2006 v centru hlavního města. Během demonstrace pravicového hnutí Národní odpor napadl a před kamerami i mnoha svědky ztloukl ženu, která přišla s dětmi a přáteli vyjádřit nesouhlas s neonacistickým pochodem a provinila se tím, že odmítla Čermákův příkaz, aby se někam ztratila.

Napadená zaměstnankyně Úřadu vlády ČR – a dnešní zelená poslankyně – Kateřina Jacques na Čermáka okamžitě podala trestní oznámení a všichni čekali, jak to dopadne. Teď, o dva roky později, se potvrzuje, že nic není tak horké, jak vypadá: v polovině dubna odvolací pražský městský soud definitivně rozhodl, že Čermákův zákrok byl v pořádku.

Znamená to, že místní policisté si v každé pro ně jen trochu složitější situaci nemusejí brát servítky? A že běžný dotaz, aby lépe vysvětlili své příkazy spoluobčanům, se může mžikem změnit v ponižující scénu plnou bolesti? Takhle jednoduše to tvrdit nejde, ale případ Jacques nabízí pro orientaci spoustu poučných detailů.

Může si za to sama

V krátkosti si připomeňme, co se to tehdy vlastně stalo. Mnozí z nás si ještě pamatují, že policista Čermák během souběžné demonstrace Národního odporu a anarchistů na pražském Karlově náměstí nabyl dojmu, že skupinka zelených politiků,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].