Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Ranní mráz vystřídalo oteplení. Zemřel Charlton Heston. Kvůli zprávám o překvapivém poklesu zásob ropy v USA se její cena vyhoupla na 112 a čtvrt dolaru za barel. Vláda schválila velkou reformu zdejšího zdravotnictví.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Ranní mráz vystřídalo oteplení. Zemřel Charlton Heston. Kvůli zprávám o překvapivém poklesu zásob ropy v USA se její cena vyhoupla na 112 a čtvrt dolaru za barel. Vláda schválila velkou reformu zdejšího zdravotnictví. U příležitosti Mezinárodního dne Romů zapalovali příslušníci místní romské komunity na pražském náměstí Míru svíce pod improvizovaným památníkem obětí pozabíjených zde během uplynulých let rasistickými extremisty. Ano, případ skončil. Skutek se stal, pachatele neznáme, potvrdil nový šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta Hospodářským novinám, že policie dala k ledu případ vraždy mafiánského bosse Františka Mrázka, který se za života vzhledem ke svým kontaktům na vysoké politiky stal symbolem prorůstání organizovaného zločinu a státní správy. Velký průzkum České školní inspekce odhalil, že šestina zdejších škol neumí své žáky naučit, jak chápat čtený text a jak ho dál používat v praxi. Na schodech vsetínského paneláku našli kolemjdoucí zdravé novorozeně. Noviny informovaly, že v Pekingu byl za „rozvracení státu“ (tedy za obhajobu lidských práv, svobody vyznání a za volání po lepší péči o nemocné s AIDS) odsouzen k šestiletému žaláři kritik tamního komunistického režimu Chu Ťia. Ve jménu boha, našich dětí a jejich dětí, ve jménu nádherného tibetského lidu nejezděte na olympiádu, vyzval tibetský duchovní vůdce a hlava exilové vlády Tibetu dalajlama světové politiky k neúčasti na blížících se letních olympijských hrách v Číně. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v Paříži prohlásil, že on osobně na olympiádu do Pekingu určitě nepojede a vyzval Evropskou unii, aby dalajlamu přijala k rozhovorům na nejvyšší úrovni. Zpěvák a někdejší skinheadský guru Daniel Landa ohlásil v televizi, že uspořádá celostátní anketu, zda se ho Češi bojí – a pokud bude odpověď ANO, odstěhuje se prý do Bavorska. Zmizely včely. Veterináři vyhlásili, že je zabíjí zničující epidemie varroázy. Republiková rada zelených pověřila své reprezentanty ve vládě a parlamentu, aby hlasovali proti stavbě amerického radaru v Brdech, a nesouhlasící předseda strany Martin Bursík to nazval „zbožným přáním“. „Radar, vojenské zařízení nejagresivnější země na světě, má rozdělit Evropu, zastrašit Rusko, a to z čistě prospěchářských důvodů nejmocnějších lidí planety, mezi které ani Bush nepatří,“ vysvětlil v dopise Respektu stanovisko republikové rady zelených člen její zahraniční sekce Vít Horčička. Brněnské středisko APLA otevřelo výstavu Kdo jsou autisté, jak žijí a kdo jim pomáhá.

Problém je, že my máme buď oblečení na období klidu, když nejsme v pohybu, anebo na rychlou chůzi, ale nemáme šaty na to, abychom šli pomalu. Jenže on nám nestačí, a bez nás by zahynul, takže musíme dělat zastávky a přát si, aby už přiletěla helikoptéra, která by ho vyzvedla, popsal českým novinám režisér Petr Horký, jak se vyvíjí jeho výlet na severní pól poté, co se k němu a jeho společníkovi v nečekaně špatném počasí přidal zcela vyčerpaný ekvádorský turista. Uběhlo sto let od narození Františka Kriegla, lékaře a politika, který v roce 1968 jako jediný z unesené československé reprezentace odmítl přes hrozbu smrti podepsat tzv. Moskevské protokoly, v nichž byla okupace Československa ruskými vojsky přejmenována na vyžádanou „internacionální pomoc“. Ve Žďáru nad Sázavou začali opravovat místní barokní most. Peníze přece nejsou proto, aby se utrácely, ale aby zprostředkovávaly svobodu; když neutratíme svému klientovi peníze, strašně mu tím pomůžeme, vysvětlil v rozhovoru pro Respekt proslulý architekt Martin Rajniš, v čem vidí jeden z problémů moderní sebestředné architektury, která místo aby dělala krásné a přirozené věci za pár tisíc, raději nehorázně utrácí stokrát větší sumy za efektní „designové trendy“. Svědkové Jehovovi prohráli u Ústavního soudu svůj boj za přiznání zvláštního práva na zpovědní tajemství. Vyšlo najevo, že nejslavnější rakouská archeologická památka Willendorfská venuše pochází zřejmě z Moravy. Dva čeští zájemci se přihlásili firmě Virgin Galactic, která za tři a půl milionu korun nabízí letenky pro vesmírné lety od roku 2009.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].