Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

V uvedeném článku autorka Magdaléna Platzová o soutěži Magnesia Litera tvrdí, že se některým „bezesporu zásadním jménům české literatury (Ludvík Vaculík, Jáchym Topol, Ivan M. Jirous a jiní) (...) vytrvale vyhýbá“. V případě Jáchyma Topola to neodpovídá skutečnosti: jeho Noční práce byla v roce 2002 nominována na Literu za prózu.

Strašidlo globalizace

Respekt 15/08

Václav Bělohradský zneklidňující

Po přečtení příspěvku pana Luboše Dobrovského ke knize Václava Bělohradského Společnost nevolnosti jsem měl pocit, že jsme každý četli jinou knihu.

Na rozdíl od pana Dobrovského se domnívám, že Václav Bělohradský nabízí východiska ze současné situace. Je jím posílení přímé demokracie, kultivace veřejného prostoru, omezení moci lobbistických skupin, zrušení utajování všeho druhu.

Avšak středobodem literární činnosti Václava Bělohradského v posledních letech je jeho kritika náboženství růstu Růstu. Růstu, který ztratil smysl a přináší ve stále větší míře negativní externality. Počínaje problémy ekologickými až po narušení sociální soudržnosti.

Je mi jasné, že kniha Václava Bělohradského je silná káva pro neoliberála amerického střihu, který věří, že globální kapitalismus je jediným možným vyústěním lidských dějin.

Kniha Václava Bělohradského je pro všechny, kdo si chtějí procvičit svůj kritický rozum a nebojí se toho, že některé své názory na současnou společnost budou muset trochu poopravit.

Ano, Václav Bělohradský je zneklidňující, ale právě proto velmi prospěšný.

Jan Kohlíček

Superstars se vrací do Prahy

Respekt 15/08

Barokní špička

Navrhuji do příštího hodnocení DESPEKT dát větu Adama Šůry v rubrice Úspěch, kde píše o „barokních superstars“, jako jsou Bach nebo Haydn. „Hudebníci vyhledávají polozapomenutá díla dalších barokních skladatelů … Bach s Haydnem jsou samozřejmě špička“, přičemž autor zaměnil Haydna s G. F. Händlem. Strašné! Prosím vás, přečtěte si to, než to vytisknete! Takto je pan Ondřej Macek chudák dost znemožněn.

Zdeněk Černý

Objevy, objevy!

Respekt 13/08

Nominace

V uvedeném článku autorka Magdaléna Platzová o soutěži Magnesia Litera tvrdí, že se některým „bezesporu zásadním jménům české literatury (Ludvík Vaculík, Jáchym Topol, Ivan M. Jirous a jiní) (…) vytrvale vyhýbá“. V případě Jáchyma Topola to neodpovídá skutečnosti: jeho Noční práce byla v roce 2002 nominována na Literu za prózu.

Marek Vajchr, člen poroty

Magnesia Litera 2008

Zelení proti radaru

www.respekt.cz / 6.4.

Pane Švehlo

,

měl byste zvážit své působení v tisku, pokud nadále chcete psát nesmysly jako: „Nejmenší vládní strana se před našima očima (kvůli nečekanému rozhodnutí hlasovat v parlamentu proti radaru – pozn. red.) mění z vládní strany v partu nevypočitatelných a nezodpovědných aktivistů“ (viz článek Zelení proti radaru – Respekt.cz 6. dubna).

Buď neznáte zahraniční politiku, nebo nemáte svědomí, protože takhle hájit vojenské zařízení nejagresivnější země na světě u nás není morální. Radar má být u nás zcela z jiných důvodů, než si zřejmě myslíte: má rozdělit Evropu, zastrašit Rusko a z čistě prospěchářských důvodů nejmocnějších lidí planety, mezi které ani Bush nepatří. Jestli sám věříte, že Írán je schopen nás napadnout, tak je mi líto, že máte sílu tohle psát do novin ve jménu odborníka. U zelených jsou i lidé, kteří znají i jiné věci než „za kolik“, takže ne všichni budou hlasovat jako stádo ódéesáků pro začátek studené války. Náš přístup je pro dobro všech – i vás, pokud to neukrátí Vaše příjmy ovšem.

Vít Horčička, člen zahraniční sekce

Strany zelených

Upřesnění

V rozhovoru s Martinem Rajnišem v minulém čísle jsme u fotografie Poštovny na Sněžce opomněli uvést spoluautora stavby, ing. arch. Patrika Hoffmana. Panu Hoffmanovi i čtenářům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].