Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Pro koho zvonily klíče

Nevím za jakých okolností, ale Napoleon údajně řekl, že „na světě jsou dvě skutečné síly: meč a duch. Nakonec vždycky vítězí duch.“

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Trefulka - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jan Trefulka - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jan Trefulka

(1929) brněnský prozaik, esejista a novinář prožil typický osud středoevropského intelektuála, který si uchoval kritické a skeptické vidění světa a dění kolem sebe. Živil se různě: jako traktorista, noční hlídač, šéfredaktor literárního měsíčníku Host do domu, spisovatel na volné noze apod. V letech 1970–89 mohl publikovat jen v samizdatových edicích a v exilových nakladatelstvích.

Nevím za jakých okolností, ale Napoleon údajně řekl, že „na světě jsou dvě skutečné síly: meč a duch. Nakonec vždycky vítězí duch.“ Věděl, o čem mluví: svého ducha užíval zejména k tomu, aby vedl vítězné bitvy i tenkrát, když na jeho vojsko, jako třeba u Slavkova, útočily mnohem početnější armády.

Přesto Evropu nezměnily jeho zbraně, ale ideje, které ho vynesly k moci a dodnes přežívají jeho mocenský pád. Evropský životní styl kupodivu pořád funguje v nemalé části světa jako kýžená norma úrovně civilizace a kultury – dokonce i komunistický čínský režim se snaží, aspoň s ohledem na olympiádu, aby navenek vypadal jako evropskými mravy kultivované společenství.

Omezená moc vítězů

Nicméně doby, kdy Evropa, přestože byla stále rozdírána krvavými mocenskými konflikty, intenzivně žila i duchovními problémy, kdy se v jejích panských sídlech, městech, v klášterech i na univerzitách formovaly historické epochy, utvářely se nové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].