Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Smrt prvního vojáka

Jana Hybášková (1965) je poslankyní Evropského parlamentu, členkou jeho výboru pro zahraniční záležitosti a podvýboru pro bezpečnost. Byla velvyslankyní ve Slovinsku a v Kuvajtu, jako arabistka se věnuje Blízkému východu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Jana Hybášková - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Jana Hybášková

(1965) je poslankyní Evropského parlamentu, členkou jeho výboru pro zahraniční záležitosti a podvýboru pro bezpečnost. Byla velvyslankyní ve Slovinsku a v Kuvajtu, jako arabistka se věnuje Blízkému východu. O svém působení v Kuvajtu a o invazi do Iráku napsala knihu Čekání na válku (2004).

Před několika dny, 5. března 2008, padl první evropský voják, příslušník francouzských speciálních sil. Byl zabit v Čadu pod evropskou vlajkou. V podvýboru pro obranu a bezpečnost Evropského parlamentu jsme jeho smrt uctili minutou ticha. Bylo to memento: Evropa by se v budoucnu měla dokázat sama bránit.

Události 11. září 2001 potvrdily, že bezpečnost je nejdražší komoditou tohoto století. Zdrojem hlavního nebezpečí už nejsou konvenční armády, ale rozpadající se státy, útoky proti civilnímu obyvatelstvu. Přitom nebezpečí hrozící ze států, které se rozpadly – davy uprchlíků, organizovaný zločin, radikalizace náboženských skupin, nábor a financování teroristů, zhoubné bujení zbraní – to vše už není zvládnutelné na národní úrovni.

Tato situace má svůj počátek před třiceti lety, kdy byly v důsledku mírové dohody v Camp Davidu vyřazeny ze hry o zničení Izraele velké arabské konvenční armády. Tím se vytratil tradiční dobyvačný raison d’être řady arabských států a namísto arabského nacionalismu tu nastoupil islamismus. Právě v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].