Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Blogy

On-line rozhovor s Jiřím Vačkářem, náměstkem ministra pro místní rozvoj

Včetně evropských fondů disponuje MMR asi 17 mld. Kč, z toho národních zdrojů je 4,5 mld. Kč.

Jaký podle vás měla restrukturalizace správního členění ČR vliv na získání finančních prostředků obcemi?

Tomáš Zevlin

V rámci restrukturalizace správního členění došlo k výrazným změnám v oblasti financování obcí. Relativně velké prostředky byly přeneseny na kraje. Já osobně si myslím, že v současné době – přestože z oblasti zejména malých obcí zaznívají kritické hlasy – je situace lepší, než tomu bylo doposud, protože zapojené evropské prostředky a navýšené procento dotací vyžadují menší spolufinancování, a tím větší šanci realizovat více akcí.

Představou exministra Radka Martínka bylo slučování nejmenších a malých obcí. Jaký je váš názor na tuto problematiku?

Mojmír Kovář ([email protected])

Můj postoj ke slučování obcí je dlouhodobě znám. Jsem zásadně proti tomuto kroku, na druhé straně z hlediska žádostí do evropských zdrojů a dalších je třeba, aby se obce spojovaly v rámci svazku obcí a dalších útvarů, tak aby byly schopny si najmout odborníky pro tyto záležitosti, protože tam znalosti běžných obcí nestačí. Také je důležité, aby obce tzv. trojky – malá města a městečka – napomáhaly v rozvoji celého území a pomáhaly těmto malým obcím, protože ony mají více úředníků a profesionálů a mohou více pomoci.

Je to tak, že nejprve se přidělují finance na projekty předložené ke spolufinancování z EU a teprve podle výsledku se pak přidělují prostředky z národních zdrojů?

Ivan Buštík

K této záležitosti: oproti minulému plánovacímu období dochází k výrazným změnám ve financování, tzn. že z financování ex post se přechází na model tzv. průběžného financování. Je běžné, že etapy projektů se nejdříve proplatí z národních zdrojů a pak jsou refundovány ze zdrojů EU. Tento model bude jednodušší a zejména pro obce bude vyžadovat menší rozsah zdrojů v průběhu realizování projektu.

Mohu se někde přesně dozvědět, kolik financí má MMR k dispozici pro tento rok?

Lena Roučková

Včetně evropských fondů disponuje MMR asi 17 mld. Kč, z toho národních zdrojů je 4,5 mld. Kč.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2008 pod titulkem On-line rozhovor s Jiřím Vačkářem, náměstkem ministra pro místní rozvoj