Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Od policie odešel dlouholetý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice. Vstupem do schengenského spolku států EU zmizely české státní hranice. Magdalena Kožená zpívala v Londýně Popelku v Královské opeře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Začala zima. Posty a obětinami slavilo obyvatelstvo svátek slunovratu. Vstupem do schengenského spolku států EU zmizely české státní hranice. Magdalena Kožená zpívala v Londýně Popelku v Královské opeře. Inverze obalila zemi ledem a jinovatkou. Osmičlenná skupina tuzemských vědců odjela do české polární stanice Johanna Gregora Mendla v Antarktidě, kde její členové budou bádat nad tím, jakou situaci vyvolá na Zemi globální oteplování. Po svátcích přišly slevy. Pomocí syntetické genomiky se pokoušíme v laboratoři zkonstruovat organismy nesoucí řešení pro naši planetu: v posledních letech se hlavně snažíme vyrobit kódované buňky, které by byly schopny produkovat etanol přímo pro současná auta, prohlásil v Lidových novinách americký genetik J. Craig Venter. (Více viz. rozhovor v tomto čísle.) Agentury přinesly zprávu, že podle astronomických výpočtů hrozí Marsu zanedlouho srážka s velkým asteroidem 2007 WD5. 50 vojáků odletělo do Iráku hlídat mezinárodní základnu v Basře. Vláda se dohodla, že jako odškodné za kdysi zabavený majetek dá tuzemským církvím 267 miliard korun. Při hodině plavání ve zlínském veřejném bazénu utonul student.Tři lyžaři přežili zával lavinou v Jeseníkách. Ekonom Jan Švejnar se stal oficiálním protikandidátem Ing. Václava Klause v blížících se prezidentských volbách; Václav Klaus odmítl nabídku, aby se Švejnarem změřil sílu svých argumentů a vizí ve společné televizní debatě. Po Václavu Klausovi se odmítli se Švejnarem setkat i poslanci jeho domovské ODS. Podle průzkumu agentury STEM vzrostla mezi lidmi nespokojenost s českou politikou. Statistikové vypátrali, že Finové staví dálnice šestkrát levněji než Češi. To chce klid, komentoval poslanec sociální demokracie Vítězslav Jandák zprávu filmového režiséra Zdeňka Kameňáka Trošky, že kvůli problémům se srdcem musí odmítnout nabídku ČSSD jít za tuto stranu do senátních voleb na Strakonicku; po zveřejněném oznámení nabídla Troškovi senátní kandidaturu KSČM, ale šéf sociální demokracie Jiří Paroubek řekl, že tak vzácného kandidáta jeho strana komunistům jen tak nepřepustí. Na svém evropském turné navštívil Česko gospelový soubor The Spirit of New Orleans. Divadlo na Vinohradech odstoupilo z dalších jednání o uvedení nové hry Václava Havla Odcházení a autor zahájil další jednání o jejím uvedení s pražským Divadlem Archa. Od policie odešel dlouholetý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice.

Když nebudu panikařit, výsledky jsou přinejmenším zneklidňující. Mezi mládeží jsou jasné tendence ke xenofobii, rasismu a nenávisti ke starým lidem, komentovala socioložka z agentury NMS Michaela Bernardová průzkum své instituce na gymnáziích a středních školách zapojených do osvětových antidiskriminačních programů, který odhalil, že většina (8 z 10) žáků těchto škol nenávidí Romy, a třetina by je dokonce nejraději „vykázala ze země“; méně výrazná, ale stále většinová je i nechuť pociťovaná touto mládeží ke starým lidem. Katolická církev se odvolala proti podzimnímu rozsudku pražského soudu, který prohlásil, že pravým a jediným majitelem katedrály sv. Víta je stát. Policisté v Teplicích zadrželi pět překupníků drog. Státní elektrárenský monopol ČEZ koupil za 15 miliard korun sedm procent maďarského ropného monopolu MOL. Politici oznámili, že se zástupcům jednotlivých politických stran nepodařilo nalézt kompromis v otázce reformy penzí, a českému důchodovému systému tak hrozí kolaps už v roce 2010. Král hazardu Petr Bouma prodal svoje hráčské impérium Aladin Games karlovarské konkurenční skupině Slot Game. Domácnosti navštívil Ježíšek. Ministr vnitra Ivan Langer řekl novinářům, že ani letos přes úpěnlivé přání nenašel pod stromečkem vysněný dárek – dopis od Ježíška, v němž by bylo napsáno: „Milý Ivane, od Nového roku bude mít den 30 hodin a týden 10 dnů, abys měl dostatek prostoru na práci a ještě více času na sebe, na rodinu a na to, abys mohl odpočívat.“ Na základě nejčerstvějších vykopávek v Kašmíru dospěli vědci k závěru, že před 48 miliony let se z jelenů vyvinuly velryby. V lůžkových vlacích projíždějících za noci Českem začal platit noční klid.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].