Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výstavy

Loňský vítěz kunsthistorické ankety Osobnost roku letos oslavuje dvacáté výročí svého odchodu z koksové kotelny do důchodu.

Autor fotografie: Galerie Navrátil • Autor: Respekt
Autor fotografie: Galerie Navrátil • Autor: Respekt

Pavel Brázda: Nové obrazy malované elektřinou,

Galerie Navrátil, 25. 10.–8. 12.

Loňský vítěz kunsthistorické ankety Osobnost roku letos oslavuje dvacáté výročí svého odchodu z koksové kotelny do důchodu. Nicméně jak je vidět na jeho čerstvé várce nových obrazů, i v jednaosmdesáti dál zůstává výtvarně velmi čilý. „Obrazy předvedené v Galerii Navrátil jsou především nápadně malé. Bezmála všechny jsou omezené na formáty A3 a umístěné do standardních rámů, kterých má jejich autor dostatek. Formáty A2 by se tam nevešly. Jenže toto není žádná drobná grafika! Toto jsou obrazy zpravidla natolik monumentálně komponované a technicky perfektní, že by snesly formáty nesrovnatelně větší, to jest nejméně A1 nebo A0,“ píše o výtvarníkovi v doprovodném textu jeho dávný přítel Přemysl Arátor.

Imaginární kosmos Dany Puchnarové – práce z let 1960–2006,

Muzeum moderního umění Olomouc, 18. 10.–30. 12.

Za normalizace se nebála jako jedna z mála výtvarnic a výtvarníků podepsat Chartu 77, dnes se brzy sedmdesátiletá malířka a grafička nebojí dál zkoumat hlubiny své imaginace, v posledních letech zásadně ovlivněné studiem buddhismu.

Jindřich Štreit: Fotografie 1965–2005,

Galerie hl. města Prahy, Dům U Kamenného zvonu, 30. 10.–3. 2.

Putovní retrospektivu uspořádanou ke Štreitovým loňským šedesátinám už viděli návštěvníci galerií v Ostravě, Bratislavě, Olomouci a Opavě, nyní mají stejnou možnost v Galerii hl. města Prahy. K vidění je 190 fotografií neúnavného portrétisty banálních i významných okamžiků okrajových i centrálních lokalit Česka i zahraničí.

Jolana Havelková: Krajina 06,

Ateliér Josefa Sudka, Praha, 24. 10.–25. 11.

Velmi jemné, někdy těžce dešifrovatelné scény z polabské krajiny kolem Kolína, jež jednačtyřicetiletá fotografka zaznamenává na svůj mobilní telefon.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 45/2007 pod titulkem Výstavy